Hoppa till huvudinnehåll

SR: Svenska kyrkans anställda åker på dyra lyxresor

Turister vid den maltesiska ön Comino.
Malta har hört till målen för de kyrkligt anställdas turistresor. Turister vid den maltesiska ön Comino. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Malta,turism,semesterresor

Kyrkopolitiker och anställda i Svenska kyrkan åker på dyra utlandsresor. Studieresor som i själva verket är förtäckta nöjesresor och finansieras av kyrkoskatten. Det visar en granskning av Sveriges radio.

Ett exempel som lyfts upp i SR:s granskning är Huddinge pastorats konferensresa till Maltas kust 2014.

99 personer deltog och resan kostade 800 000 kronor. Resan kostade mer än dubbelt så mycket som pastoratet fick i kollekt det året.

- På något sätt var vi väl tvungna att göra något. Vi fick ju en ny kyrkoherde. Alla fick ju möjligheten att träffa honom och han fick möjlighet att träffa alla anställda också, förklarar det aktuella kyrkorådets ordförande, socialdemokraten Barbro Bergstedt.

"Bevara gemenskapen i tider av neddragningar"

SR berättar också om Botkyrka församling som sedan 2010 har gjort resor för kyrkopolitiker och personal för 2,8 miljoner kronor. Syftet med resorna har varit att "bevara helheten och gemenskapen i vår församling som är i tider av neddragningar".

Många svenska församlingar gör överhuvudtaget inga personalresor utomlands, medan andra arrangerar dyra resor för anställda och politiker.

Flera av anställda inom Svenska kyrkan säger till SR att de här "studieresorna" i själva verket är förtäckta nöjesresor.

Samma företeelse tycks också frodas inom Svenska kyrkan i utlandet.

Aftonbladet har kartlagt Svenska kyrkan i utlandet och rapporterat idag om hur utlandskyrkans högste chef i Uppsala, prästen Anders Bergkvist, har åkt på lyxresor och köpt privata semestrar med kyrkans tillgångar.

6,2 miljoner svenskar är med i Svenska kyrkan. Kyrkans verksamhet finansieras till största delen av kyrkoskatt som uppbärs av dess medlemmar.