Hoppa till huvudinnehåll

Wasa teater firar Finland 100 år

teateraffischer i fönster
teateraffischer i fönster Bild: Yle/Sarah Karjalainen wasa teater,Wasa teater,Repertoar

Under jubileumsåret 2017 lyfter Wasa teater i sin repertoar fram vår identitet på olika sätt. Vad har gjort oss till de finländare och finlandssvenskar vi är i dag? Nyfikna clowner ska ta oss genom Finlands historia. En Ikea-musikal betraktar det svenska arvet i oss.

Teaterchef Åsa Salvesen vill lyfta fram de influenser som historiskt har influerat oss.

Svensk Ikea-musikal

- Det svenska har påverkat oss väldigt mycket, säger Åsa Salvesen. Hela vårt samhälle vilar på svenskt statsskick. Därför väljer vi att sätta upp Ingvar! En musikalisk mötessaga.

Det är en musikal som både hyllar och driver med den svenska självbilden och Ingvar Kamprads livsverk Ikea. Den har satts upp fyra gånger i Sverige. Regin görs av Markus Virta, som också satte upp den i Sundsvall.

- Det ska bli intressant att se hur den går hem i svenska Österbotten, säger Markus Virta. Den skildrar en värld där kapitalismen har blivit den nya religionen.

I musikalen bjuds på mycket musik, allt från psalmer och folkvisor till hambo. Jantelagen, Pippi, Nobel - alla får en släng av sleven. Premiären blir hösten 2017.

Kvinna med papper och penna
Åsa Salvesen Kvinna med papper och penna Bild: Yle/Sarah Karjalainen åsa salvesen,Teaterchef,Wasa teater

Clowner lär historia

Wasa teaters ungdomssatsning går under titeln Sisu, Kekkonen och Lordi. Den har premiär 12 januari 2017 och kommer efter det att åka på turné i högstadier och gymnasier.

- Clownerna håller en lektion i Finlands historia, berättar regissören Agneta Lindroos. De tar oss i en rasande fart genom historien.

I höst har Mor Kurage och hennes barn premiär den 24 september. Huvudrollen innehas av Ylva Ekblad. Pleppo två! - Vi mårar på har urpremiär den 12 november, i rollerna Ted Forsström och Kaj Korkea-Aho.

Läs också