Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen trappar upp striden med Polen

EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans i Bryssel den 1 juni 2016.
EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans i Bryssel den 1 juni EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans i Bryssel den 1 juni 2016. Bild: EPA / OLIVIER HOSLET Frans Timmermans,eu-kommissionen

EU-kommission fortsätter sin rättstatsgranskning av Polen. I dag skickade kommissionen en "formell åsikt"om situationen kring den polska författningsdomstolen till den polska regeringen.

I praktiken handlar det om en skriftlig varning till Polen för att landets regering inte följer rättstatsprincipen.

Det är första gången i EU:s historia som kommissionen tar till denna åtgärd.

En "formell åsikt" är ett första steg i en lång juridisk stege som i slutändan kan leda till att Polens rösträtt tillfälligt dras in i EU.

EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans har i fyra månader förhandlat med den polska regeringen men utan resultat.

- Trots våra ansträngningar har vi ännu inte hittat en lösning på de frågor som nu står i fokus, konstaterade Timmermans på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Kommissionen vill få fart på dialogen

Det var i januari som EU aktiverade det så kallade rättsstatsramverket för första gången och inledde en granskning av Polen.

Orsaken var den reform den polska regeringen genomdrev i fjol. En reform som begränsar författningsdomstolens makt. Dessutom har det ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) bytt ut och tillsatt egna domare i författningsdomstolen.

EU-kommissionen anser att polska regeringens beslut har åsidosatt EU:s grundläggande principer.

Timmermans hoppas att den formella åsikten som nu skickas över till Polen ska förbättra dialogen mellan EU och Polen.

- Vi kommer inte att lägga oss i den interna politiska diskussionen i Polen, utan vår uppgift är att övervaka att lagen efterföljs, sade Timmermans.

Oklart hur långt kommissionen är beredd att gå

Innehållet i brevet är inte offentligt. Viceordförande Timmermans berättar ändå att kommissionen i brevet uttrycker sin oro och även presenterar förslag på vad den polska regeringen kunde göra för lösa frågan.

Den polska regeringen har nu två veckor på sig att svara kommissionen.

Timmermans ville inte i det här skedet svara på hur långt kommissionen är beredd att gå i fall den polska regeringens svar inte gillas av Bryssel.

- Vi fortsätter samtalen med den polska regeringen. Jag talade så sent som i går med Polens premiärminister och hon (Beata Szydlo) anser att vår konstruktiva dialog ska fortsätta.

Det så kallade ”atombombsaternativet” att straffa Polen med att tillfälligt frånta landet rösträtten i EU-sammanhang verkar ändå osannolikt.

Det krävs att samtliga EU-länder måste stå bakom beslutet, men Polens bundsförvant Ungern har meddelat att man kommer att stoppa alla försök att genomdriva sanktionen.