Hoppa till huvudinnehåll

Frilandsjordgubbar redan till salu i Åboland

Solen lyser upp Sabina Ekholm och årets första jordgubbar från friland.
Solen lyser upp Sabina Ekholm och årets första jordgubbar från friland. Solen lyser upp Sabina Ekholm och årets första jordgubbar från friland. Bild: Yle/Linus Hoffman gårdsbutik,självbetjäning,jordgubbe

Våren har varit så varm att jordgubbar och potatis från friland redan finns till försäljning både på Kimitoön och i Pargas.

Sabina Ekholm lyser i kapp med solen vid självbetjäningsboden i Tjuda i Kimito.

- Jordgubbarna är nästan två veckor tidigare än vårt förra rekord, berättar Ekholm. Det känns nog ganska konstigt, och folk frågar nog att är de från växthus, men de är nog frilands.

Ekholms har ivrigt använt dukar för att täcka in och skydda jordgubbarna, men har också haft nytta av det varma vädret, så de kunde nog ana att det skulle kunna komma till skolavslutningen.

- Det kommer cirka 20 rivor per dag, räknar Ekholm, och de går nog åt fastän priset nog är rätt högt.

Måste så om en hektar efter regnovädret

Också i övrigt ser det bra ut på åkrarna. Hos bonden Dan Lindroth i Gundby i Kimito lyser det grönt på åkrarna, och han är nöjd trots temperaturen som närmar sig 28 grader.

- Inte kan jag klaga på det här. Nog får man ju njuta av värmen, säger Lindroth. Än så länge behöver det inte regna, men får vi 10-15 millimeter sakta regn före midsommar så är jag nöjd.

Dan Lindroth hittar inga skadedjur i kornåkern.
Dan Lindroth hittar inga skadedjur i kornåkern. Dan Lindroth hittar inga skadedjur i kornåkern. Bild: Yle/Linus Hoffman dan lindroth

Det kom mycket vatten 13-14 maj, upp till 60 millimeter lokalt i Åboland, och också Lindroth måste så om kornet som är känsligt för väta. Men annars ser det bra ut.

- Ohyra och skadedjur håller man ju alltid utkik efter, men jag har inte märkt av dem alls, säger Lindroth.

Aldrig riktigt perfekt väder, men mycket bättre än i fjol

Stämningarna är helt annorlunda än de varit de senaste två åren i början av sommaren.

I fjol vid den här tiden suckade växtodlingsrådgivaren Peter Fritzén över det kalla och regniga vädret för andra året i rad som var väldigt ogynnsamt för lantbruket.

I år kom det visserligen en stor skur, men det ser grönt och fint ut. Istället är producentpriserna låga.

- Växtmässigt ser det bra ut. Helst skulle det få vara mulet och varmt, och bättre priser, säger Fritzén.

Åkrarna vid Gundby gård i Kimito lyser gröna.
Åkrarna vid Gundby gård i Kimito lyser gröna. Åkrarna vid Gundby gård i Kimito lyser gröna. Bild: Yle/Linus Hoffman Kimito,jordbruk,landsbygd,Åboland,gundby

Många unga, åboländska jordbrukare har breddat på odlingsrepertoaren, och odlar nu också och bondböna och ärter.

- Dessutom har odlingen av kummin ökat en del, säger Fritzén. Finlands läge är lämpligt för att ljuset gör kummin så aromatiskt. Det är samma för frukt och bär. Till exempel jordgubbar har massor av arom här, medan importerade jordgubbar och nypotatis inte smakar någonting alls.