Hoppa till huvudinnehåll

Ingen vet hur länge Äppelbacken är stängt

kramdjur
Människor och andra figurer besökte Äppelbacken på tisdag kväll. kramdjur Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Hela Äppelbackens servicecenter i Borgå flyttar i höst undan omfattande renoveringsarbeten. Invånarna evakueras till Ebbo åldringshem för minst sex månader, kanske fler.

Stämningen är varm och tät i den stora matsalen i Äppelbackens servicecenter på tisdag kväll. Över 100 personer vill veta mera om den stundande flytten i september. Invånare och anhöriga ställer många frågor, stora och små, till stadens tjänstemän.

Den största uppståndelsen blir det då A-bolagens fastighetschef, Teppo Riski, berättar att det inte finns någon fastslagen tidtabell för hur länge Äppelbacken kommer att vara stängt. Tidigare har det talats om sex månader.

gula plastblommor
Det var mer än fullsatt i Äppelbackens matsal, då staden informerade om den kommande flytten. gula plastblommor Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

- De uppgifterna har olyckligtvis kommit i svang, säger Riski. Så länge beräknas installering av det nya släckningssystemet ta. Allt annat är ännu öppet.

Något mer om tidtabellen för hela renoveringen vill han inte ännu säga.

- Först när vi har valt entreprenörer och skrivit kontrakt för renoveringen av husen är vi klokare beträffande hur lång tid det tar.

Teppo Riski varnar för att det ofta dyker upp överraskningar då grundliga renoveringar görs.

För Carin Hortling, 96 år gammal, och de andra 80 invånarna i Äppelbackens servicecenter gäller det nu att börja fundera på flytten till Ebbo.

- Det är tokigt, flytten tycker jag inte alls om, säger hon. Här har jag bott i tie år.

anhörig till åldring
Barbara Helenius anhörig till åldring Bild: Yle/Mikael Kokkola barbara helenius

Hjälp med flytten får hon av barn och barnbarn.

- Jag sätter mig bara på en stol och ser på. Det är min plan.

I Ebbo väntar ett mycket mindre rum, men maten lär vara bra.

Carin Hortlings dotter, Barbara Helenius, är bekymrad över de dåliga bussförbindelserna från Borgå till Ebbo. Avståndet är cirka elva kilometer.

- Jag bor i Helsingfors och har ingen bil, det här kan bli knepigt, säger Helenius.

Flytten blir besvärlig, tror hon.

- För vem som helst är det jobbigt att flytta, är man sedan 96 år gammal, så är det dessutom en väldigt stor omställning.

Flytten från Äppelbacken sker enligt planerna någon gång i september. För ett rum är hyran 300 euro, grundavgiften för serviceboende går på 53 euro och fem mål per dag kostar 385 euro i månaden.

sercicecenter
I oktober stängs Äppelbackens servicehus. sercicecenter Bild: Yle/Mikael Kokkola äppelbackens servicecenter

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland