Hoppa till huvudinnehåll

Kasper Strömman testar flytande stugor

Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

Husbåt på Saimen.
Husbåten Saimaan simpukka på väg. Husbåt på Saimen. Bild: Kasper Strömman Saimen,Savolax,båtar,Fritidshus,stugor,Kasper Strömman,eero ekala,husbåtar

Resan börjar på Saimen, där Idu Kupiainen och Eero Ekala tillbringar sin fritid ombord på fartyget Saimaan simpukka. Ja, man ska kanske helst inte kalla den båt, för den bästa beskrivningen skulle nog vara flytande timmerstuga. Men visst går det att ta sig fram med en sån också.

Eero och Kasper njuter av färden i husbåten Saimaan simpukka.
Eero och Kasper njuter av husbåtens komfort. Eero och Kasper njuter av färden i husbåten Saimaan simpukka. Bild: Kasper Strömman husbåtar,Kasper Strömman,eero ekala,Saimen,stugor,Fritidshus

Det här är såklart möjligt för att det praktiskt taget aldrig blåser upp till orkanhastigheter på Saimen. Och därför klarar man sig fint med ett mindre manövrerbart fartyg.
Finns det bastu ombord? Klart det finns, och här vedeldar man. En fin flytande stuga som visar att det finns plats för nytänk även i båtvärlden.

Från Saimen förflyttar vi oss till Helsingfors, där vi hälsar på Lennart Petterson och Iisa Juva som har för vana att semestra med sina två små barn i en folkbåt. En vad-då-för-båt, frågar du? Den nordiska folkbåten är en kompakt segelbåt som ritades på 1940-talet och som blev så bra att den nytillverkas än i dag.

Folkbåt rundar sjömärke i Helsingfors
Nordisk folkbåt utanför Helsingfors. Folkbåt rundar sjömärke i Helsingfors Bild: Public domain/Ralf Roletschek Folkbåt,segling,segelbåtar,fritid,semester,stugor,Kasper Strömman

Bilden ovan ger en idé om hur kompakt båten är. Många idag har ju vant sig vid att ha lite mer svängrum nere i kajutan – speciellt om man är en familj på fyra – men så tänker inte Iisa och Lennart. Verkar med andra ord som en mysig livstil. Och bevis på att det inte alltid krävs en Miami Vice-båt om man är äventyrslysten. Snarare tvärtom.

Fast om man nu är ute till sjöss, vem ska man fråga om hur båtar överhuvudtaget planeras? Självklart av Hans Groop som har ritat ett hundratal i sitt liv. Allt började med den populära H-båten han ritade 1967, och sen dess har det rullat på.

Hans Groop vid relingen framför kameran.
Hans Goop vid relingen. Hans Groop vid relingen framför kameran. Bild: Kasper Strömman Hans Groop,H-båt,stugor,Kasper Strömman,fritid,segling,segelbåtar

Vi fick besöka en av Hasses nyare modeller från 1990-talet som inte heller var så dum. Och det bör ju sägas att Hasse var mer eller mindre ett levande lexikon vad gåller båtdesign, men det kunde man ju såklart vänta sig av en levande legend.

Och just det, Hasse står till vänster på bilden. De andra som hänger på däck är fotograf-Mikko och assistent-Siiri.

Den futuristiska båten Shalom.
Den futuristiska båten Shalom. Den futuristiska båten Shalom. Bild: Kasper Strömman jorma ponkala,båtar,isoleringsmaterial,Kasper Strömman,stugor,Shalom

Programmet avrundas denna gång hos en annorlunda visionär, då vi besöker Jorma Ponkala ute i hans båt Shalom. Shalom är ingen vanlig båt. Egentligen kunde man prata om Jormas livsverk som tagit femton år att skapa. Ett sällsamt, rymdskeppsliknande fartyg byggt i ett lätt isoleringsmaterial.

Jorma har från dag ett haft som mål att resa jorden runt med sitt futuristiska skepp, men eftersom det tagit ett bra tag att bygga och varken han eller frugan är speciellt unga nuförtiden, så får vi tydligen se hur det blir med den saken. Men själva skeppet är magiskt. Varenda detalj är genomtänkt och allt här är ifrågasatt, inklusive formen. Mycket inspirerande.

Dags att ro i land efter besöket på Shalom.
dags att ro i land efter besöket på Shalom. Dags att ro i land efter besöket på Shalom. Bild: Kasper Strömman Shalom,Kasper Strömman,jorma ponkala,båtar,isoleringsmaterial,stugor

Med andra ord ett toppenavsnitt, om inte det bästa hittills. Speciellt när man tar i beaktande att det lider mot slutet – men det här är tydligen en TV-serie som ångar på för fullt tills det säger stopp. Bra där.

Avsnitt nio nu tillgängligt på Yle Arenan. Programmet heter Stugor, men egentligen borde det heta TV när den är som allra bäst.