Hoppa till huvudinnehåll

Mikael Kilpi: Stoppa höstjakten på ejder

En ejder på en klippa på Bengtskär.
Nu i juni får det bara skjutas gudingar. En ejder på en klippa på Bengtskär. Bild: YLE/Monica Forssell ejderhane

I dag (1.6) inleds ejderjakten som nu är mer begränsad än tidigare. Det här är ett steg åt rätt håll, men det räddar inte den häckande ejderstammen, säger fågelforskaren Mikael Kilpi. Han talar i stället för att stoppa höstjakten på åda.

Från och med i dag får gudingar (ejderhanar) skjutas i två veckor framåt och sedan är det paus till och med den 20 augusti. Tidigare har jägare kunnat skjuta gudingar hela sommaren.

Ådorna måste räddas

Orsaken till att bara gudingar får skjutas i juni är att de inte då längre är delaktiga i häckningen eller skötseln av ungarna.

Ådor (ejderhonor) får jagas först i höst och det är den jakten Kilpi vill få ett slut på.

- Könskvoten är så otroligt förskjuten. Det stora problemet är att det finns betydligt fler gudingar än ådor. Det är ådorna som minskar i antal. Åtminstone 70 procent av ejdrarna är gudingar. Nu borde vi fundera på hur vi ska kunna få ha den häckande stammen kvar säger Kilpi.

Om man bara ser till gudingarna klarar beståndet av den här avskjutningen på våren påpekar Kilpi men tillägger smått sarkastiskt att det ju inte är hanarna som lägger ägg.

Rovdjuren tar ejdrarna

Det dör mycket fler ådor än det gjorde tidigare, förklarar Kilpi.

- Det är rovdjur som havsörn, mink och mårdhund som har åstadkommit snedvridningen i könskvoten.

Jaktmarkerna begränsas

Ari Collanus är jägare och ordförande för Hangö udds skärgårdsjaktförening. Han är kritisk till att jakten på gudingar begränas eftersom det finns tillräckligt med fågel.

Han håller ändå med om att höstjakten kanske kunde begränsas. I stället kunde man koncentera jakten till sommaren säger han men tillägger ändå att det också finns en baksida med att stoppa höstjakten.

- Nog är det alltid tråkigt om man begränsar något för då kommer det aldrig tillbaka, säger Collanus.

Collanus är också kritisk till att jaktmarkerna har begränsats.

- Du måste vara noggrann att du är inom gränserna. Kartorna på webben är dessutom väldigt dåliga.