Hoppa till huvudinnehåll

Mindre pengar till staten, mer till terroristerna

Bedrägeriet i verkligheten
Svindel med lösgodis har blivit en hit bland ekonomiska brottslingar. Bedrägeriet i verkligheten Bild: DR bedrägeriet i verkligheten,Yle Fem

Danska dokumentärserien Bedrägeriet i verkligheten som kartlägger hur kriminella nätverk arbetar över landsgränser och hur de via fusk och bedrägerier lurar stater på skatter och avgifter.

Det första programmet avslöjar en omfattande handel med olagligt lösgodis. Företagen sätter människors hälsa på spel när de packar om gammalt godis i ohygieniska utrymmen. Dessutom gömmer sig i den här handeln bland annat momssvindel i miljonklass.

Det andra programmet undersöker ett informellt nätverk som enligt de danska myndigheterna inbegriper fler än 50 företag. De sänder bland annat kycklingkött, andra livsmedel och elektronik runt i jättekedja för att undgår att betala moms.

Många av företagen gömmer sig med falska namn och adresser för att dölja att det i många fall är människor, som öppet stöder Al Qaida och IS. Myndigheterna vet inte var pengarna till slut landar, men misstanken är att de går till finansiering av terror.

Program tre avslöjar hur ett världsomspännande nätverk genomfört världens största svindel med CO2-kvoter och moms och hur de lyckades dölja det för myndigheterna i både Sverige, Danmark och Tyskland.

Programledare är Thomas Buch-Andersen.


Orginaltitel: Sådan svindles Danmark
3 avsnitt

Produktion: DR, 2016.

Mer från programmet

Läs också