Hoppa till huvudinnehåll

Psalmer och sånger på kvällen

Asplöv
Asplöv Bild: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio asplöv

Psalmer det är skönt att avsluta dagen med - sådana pratar Åsa Westerlund om och kring i tre tisdagsaftonandakter. Åsa är kantor med titeln director musices och hon gillar psalmboken! I dehär andakterna är det inte fråga om våra vanligaste aftonpsalmer, utan relativt litet kända.

7 juni utgår Åsa från psalm 514, Tack, Fader för den dag du gav, som grundar sig på en sang av kyrkofadern Ambrosius som levde på 300-talet. Den 14 juni står psalm 527 i centrum, skriven av den tyske motståndskämpen under nazist-tiden Dietrich Bonhoeffer.

I den sista andakten, 21 juni konstaterar Åsa att det inte egentligen finns någon vaggvisa i den finlandssvenska psalmboken tillsvidare. Men Margareta Melin och Lars-Åke Lundberg har skrivit en som hon presenterar.

Läs också

Tro

 • "Vi såg kommunismen som en lek" - Kristi Ainjärv växte upp i Estland under sovjettiden

  I Kristi Ainjärvs skola handlade alla sånger om Lenin.

  Kristi Ainjärv var femton år då Estland blev självständigt och allting blev nytt. Den långa sovjettiden var plötsligt över, gränserna öppnades och hjälpsändningarna började strömma in i landet. Butikerna fylldes långsamt med spännande varor, man fick resa och ta reda på hur andra mänskor levde sina liv. - Frågorna var många och vi var oändligt nyfikna, minns Kristi.

 • Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

  Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

  Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

 • Iman Meskini om Skam-skådespelarna: "Vi är varandras cheerleaders"

  Iman Meskini blev världskänd som Sana i Skam.

  Iman Meskini var 19 år när hon med resten av skådespelarna i Skam blev världskända över vad som kändes en natt. Idag föreläser hon om livet som ung muslim: om allt från att om hon tror på Gud till att om hon duschar med sin hijab.

Nyligen publicerat - Tro