Hoppa till huvudinnehåll

Reningsverket i Liljendal i gång igen efter eldsvåda

Tyska holmens reningsverk
Illustrerande arkivbild från vattenreningsverk. Tyska holmens reningsverk Bild: Yle/Monica Forssell avloppsreningsverk

Lovisa vattens reningsverk i Liljendal skadades illa i en eldsvåda på tisdagen. Från middagstid på onsdagen var reningsverket ändå i gång som vanligt.

Chefen för vattentjänster, Markku Paakkarinen, säger att Lovisa vatten ännu inte har hunnit inventera skadorna efter tisdagens brand i vattenreningsverket i Liljendal.

För tillfället försöker affärsverket få kontakt med försäkringsbolaget för att den vägen få mer uppgifter om kostnaderna.

– Någon slags egen fingertoppskänsla har vi nog. Det rör sig om skador för tiotusentals euro, men exakt hur många är fortfarande öppet, säger Paakkarinen.

Han konstaterar att stora delar av reningsverket måste rivas innan man kan börja bygga nytt.

Konstruktionerna har brunnit ganska illa och stora delar av byggnaden har blötts ner.

Brand vid reningsverket i Liljendal
Bild från branden. Brand vid reningsverket i Liljendal Bild: Tuomo Örling/Lovisa vatten avloppsvatten -- behandling,brand vid reningsverket i liljendal,brand- och räddningsarbete,brandkårer

Lyckligtvis klarade sig processmaskinerna relativt oskadda i branden.

– Apparaturen är ändå det viktigaste för oss. Den klarade sig till och med så bra att reningsverket är i gång från ungefär klockan 11 på förmiddagen.

Tillfälligt kördes avloppsvattnet till Lovisa, men nu renas det alltså i Liljendal igen. Nästa steg är att få en överblick av de faktiska skadorna.

– Vi ska ha en genomgång och göra en plan för hur renoveringen ska gå till. Det positiva är att byggnaden är försäkrad, säger Markku Paakkarinen.