Hoppa till huvudinnehåll

Signaler från Egyptair-planet har fångats upp

Rester som har hittats i Medelhavet analyseras nu.
Rester som har hittats i Medelhavet. Rester som har hittats i Medelhavet analyseras nu. Bild: EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY Egyptair,EgyptAir Flight 804

Ett franskt militärfartyg på Medelhavet har fångat upp signaler som tros komma från en av det störtade Egyptair-planets svarta lådor, uppger den egyptiska haverikommissionen.

Registratorerna har kapacitet att sända signaler i ungefär 30 dagar. Enligt kommissionen var det ett franskt fartyg som fångade upp signalerna.

Inom en vecka ska ett annat fartyg komma till sökplatsen eftersom de svarta lådorna kan ligga upp till 3 000 meter under vattenytan. Fartyget är utrustat med robotar som kan fotografera och bärga de svarta lådorna om man hittat dem.

Planets färd- och ljudregistratorer skulle kunna ge en förklaring till varför det egyptiska passagerarplanet kraschade på väg från Paris till Kairo den 19 maj. 66 människor omkom i kraschen.

De svarta lådorna, alltså flygplanets färdskrivare, innehåller bland annat information om planets hastighet, färdriktning och piloternas samtal.

Kvarlevor och vrakdelar har hittats i havet. Orsaken till kraschen är ännu oklar.