Hoppa till huvudinnehåll

IS slog tillbaka irakiska armén i Falluja

Första försöket att storma Falluja misslyckades då irakiska regeringsstyrkor slogs tillbaka i jihadisternas motattack i stadens södra utkanter
Första försöket att storma Falluja misslyckades då irakiska regeringsstyrkor slogs tillbaka i jihadisternas motattack i stadens södra utkanter Första försöket att storma Falluja misslyckades då irakiska regeringsstyrkor slogs tillbaka i jihadisternas motattack i stadens södra utkanter Bild: EPA/NAWRAS AAMER Irak,al-Falluja

Jihadistgruppen IS har avvärjt den irakiska arméns första försök att storma staden Falluja väster om huvudstaden Bagdad.

Ett hundratal jihadister gick till motattack och drev bort regeringsstyrkor från stadens södra utkanter, enligt armékällor.

- Där fanns omkring 100 tungt beväpnade krigare, de kom mot oss men använde inte självmordsbombare eller bilbomber, säger generallöjtnant Abdelwahab al-Saadi som leder offensiven mot Falluja.

al-Saadi hävdar att 75 jihadister dödades i sammandrabbningen, men han avslöjade inte hur många regeringssoldater som stupade.

Armén stöds av USA som har utfört flygräder mot IS i Falluja.

Oro för civila

FN oroar sig för uppskattningvis 50 000 civila som inte kan fly och som IS utnyttjar som mänskliga sköldar.

Ögonvittnen uppger att IS har avrättat eller piskat folk som har försökt fly undan arméoffensiven mot Falluja, som var den första stora staden som IS intog år 2014.

Pojkar och män som har vägrat att kämpa för IS lär också ha dödats och IS krossade brutalt ett uppror i staden tidigare i år.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR säger att endast 3 700 civila lyckades fly förra veckan till fots eller via bevattningsrör.

Invånarna lider av akut brist på livsmedel och mediciner och deras rörelsefrihet begränsas också av att IS har lagt ut minor och vägbomber i staden.

Civila hamnar i kläm

- IS är arg eftersom de inte känner sig stödda och de har förolampat folk på gatorna med glåpord som "Ynklingar ni är inte med oss," säger stadsbon Abu Mohamed al-Dulaimi per telefon till nyhetsbyrån AFP.

Invånarna är också rädda för vad som händer om och när shiamuslimska soldater och milisgrupper tränger in i den sunnimuslimska staden.

Arméoffensiven har fördömts av sunnimuslimska politiker och religiösa ledare som befarar massakrer och omfattande plundring när staden faller.

Shiamuslimernas andlige ledare storajatollan Ali al-Sistani har vädjat om återhållsamhet och krävt att armén betraktar civilpersoners säkerhet som sin högsta prioritet under offensiven.

Läs också