Hoppa till huvudinnehåll

Svenska och danska gränskontroller förlängs

ID-kontroll vid järnvägsstationen på Kastrup i najuari 2016
ID-kontroll vid järnvägsstationen på Kastrup i januari 2016 ID-kontroll vid järnvägsstationen på Kastrup i najuari 2016 Bild: EPA/BJORN LINDGREN gränskontroller,Sverige,Danmark

Sverige och Danmark förlänger sina gränskontroller fram till den 12 november. Det har bekräftats av regeringskällor i båda länderna.

Tillsammans med bland annat Tyskland har Sverige och Danmark fått tillåtelse av EU:s ministerråd att förlänga sina tillfälliga gränskontroller.

Enligt Sveriges radio kom tillåtelsen redan den 12 maj. Schengenreglerna tillåter tillfälliga gränskontroller i upp till åtta månader. Den tidsgränsen nåddes av Tyskland just den 12 maj. För Sverige löper gränsen ut i juli.

Det var i början av maj som Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Österrike och Belgien skickade ett brev till EU-kommissionen för att få rätt att förlänga kontrollerna. Nu har de alla fått tillåtelse att förlänga dem.

Den danska migrationsministern Inger Stöjberg förklarar det här med att Danmark måste få säkra sina egna gränser i ett läge när EU:s yttre gränser inte kontrolleras tillräckligt väl.

Gemensamt för alla de här länderna är att de för närvarande ser flyktingströmmen som ett hot mot allmän ordning och inre säkerhet.

Oklart vad som händer i november

Länderna i norra Europa anser att det är Grekland i första hand som inte har kontroll över sin yttre gräns.

Å andra sidan har inte de övriga EU-länderna heller bidragit med gränspoliser, asylhandläggare eller med annan hjälp till Grekland i den mån som EU har lovat.

EU-kommissionen hoppas att gränskontrollerna inte ska behövas längre efter den 11 november, men de går att förlänga upp till två år.

Det är oklart om det går som kommissionen hoppats.

Antalet asylsökande i EU-länder har minskat kraftigt sedan i höstas, speciellt efter flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet.

Den överenskommelsen är i fara. Turkiet har hotat att riva upp avtalet om turkarna inte får visumfrihet till EU-länderna.