Hoppa till huvudinnehåll

Tidvattnet stiger i isländskt konstverk i Ekenäs

Finnbogi Pèturssons hus ska släppa in tidvattnet.
Finnbogi Pèturssons hus ska släppa in tidvattnet. Finnbogi Pèturssons hus ska släppa in tidvattnet. Bild: Yle/Monica Slotte finnbogi pètursson,Island,konstnärer,Ekenäs,Installation (Konst)

Isländsk konst presenteras stort i Ekenäs inom ramen för utställningen Trampa vatten. Temat för utställningen är förhållandet mellan vatten och människa.

Den isländske konstnären Finnbogi Pétursson bygger som bäst ett hus med havsutsikt i Ekenäs.

Finnbogi Pèturssons hus ska släppa in ljus.
Ljuset är också ett viktigt element. Finnbogi Pèturssons hus ska släppa in ljus. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konstnärer,trampa vatten,Installation (Konst),Pro Artibus,Ekenäs

Installationen som tillverkas av faner står kvar i Skepparträdgården i tre månader. Under den tiden ska man kunna sitta inomhus och se tidvattnet stiga inne i huset. Förutsatt att ebb och flod är tillräckligt starka i Raseborg.
Isländske konstnären Finnbogi Pètursson bygger ett hus i Skepparträdgården.
Isländske konstnären Finnbogi Pétursson Isländske konstnären Finnbogi Pètursson bygger ett hus i Skepparträdgården. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konstnärer,hus,Pro Artibus,Installation (Konst),Ekenäs

- Jag måste gräva bort litet mera jord under huset och sänka plattformen en aning, funderar Finnbogi Pétursson då han inspekterar sitt bygge som snart står klart.

Finnbogi Pèturssons hus ska släppa in tidvattnet.
Här ska vattnet komma in. Finnbogi Pèturssons hus ska släppa in tidvattnet. Bild: Yle/Monica Slotte hus,Island,konstnärer,Installation (Konst),Ekenäs,Pro Artibus

Isländsk konst framme som aldrig förr

Vatten är temat för de 14 isländska konstnärer som presenteras i utställningen Trampa vatten i Ekenäs och Helsingfors.

Utgångspunkten är vattnets betydelse i den isländska kulturen och i samhället. Precis som i Finland har vattnet en avgränsande men också en förenande funktion.

Titeln kan på utställningens olika språk syfta på lite olika saker. Att vara beroende av vatten, att finnas invid det eller att hålla näsan ovanför ytan. Veden varassa, by water, trampa vatten.

Utställningen pågår under sommaren i Villa Schildt och galleri Elverket samt på offentlig plats i Ekenäs. I Helsingfors visas isländsk konst på Amos Andersons konstmuseum och i galleri Forum Box.

Det är första gången som isländsk konst presenteras så här stort i Finland. Den utgör också ett omfattande utställningsprojekt för Stiftelsen Pro Artibus.

Fragment och minnen

På Villa Schildt fokuserar konstnären Bjarki Bragason på flyktingströmmen efter andra världskriget i Europa och jämför den med den nuvarande flyktingkrisen.

Isländske konstnären Bjarki Bragason ställer ut på Villa Schildt.
Bjarki Bragason Isländske konstnären Bjarki Bragason ställer ut på Villa Schildt. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konstnärer,villa schildt

Han har bekantat sig med rekonstruktionen av Aalto-biblioteket i Viborg och flätar samman berättelsen med en flyktingförläggning på den grekiska ön Leros.
Del av isländske konstnären Bjarki Bragasons verk på Villa Schildt.
Textfragment av röster och upplevelser Del av isländske konstnären Bjarki Bragasons verk på Villa Schildt. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konstnärer,bjarki bragason,Pro Artibus

- Min utställning handlar om hur byggnader kan reflektera förändringar inom politik och ideologi. Vårt historiska minne är viktigt för att vi ska kunna känna empati för det som händer idag.
Del av isländske konstnären Bjarki Bragasons verk på Villa Schildt.
Byggnader och människor minns Del av isländske konstnären Bjarki Bragasons verk på Villa Schildt. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konstnärer,bjarki bragason,Pro Artibus

Bragasons skulpturer är rekonstruktioner av träbitar och taggtråd runt förläggningen. Textfragmenten kommer från ändlösa diskussioner under arbetets lopp.

Regn och hav inspirerar

I ett träd utanför galleri Elverket hänger Unndór Egill Jónssons verk. Det kommer att skapa musik då det regnar.

Isländske Unndór Egill Jónssons konstverk spelar musik när det regnar.
Unndór Egill Jónssons verk behöver regn. Isländske Unndór Egill Jónssons konstverk spelar musik när det regnar. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konstnärer,Unndór,trampa vatten,Pro Artibus

- Men inte hemskt högljudd och inte störande, lovar Pro Artibus vd Sabina Westerholm.

Inne i galleriet kan besökaren följa Ósk Vilhjálmsdóttirs videoinstallation på motsatta väggar. På den ena simmar hon i havet utanför Reykjavik, i den andra utanför Ekenäs.

Videoinstallation av Ósk Vilhjalmsdóttir som simmar i Reykjavik och Ekenäs.
Här simmar Ósk Vilhjálmsdóttir utanför Reykjavik Videoinstallation av Ósk Vilhjalmsdóttir som simmar i Reykjavik och Ekenäs. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konstnärer,ósk vilhjalmsdóttir,Ekenäs

Verket kommer att ingå i Pro Artibus samlingar, liksom tre av Finnbogi Péturssons ritningar.

Det spännande djupet

Konstnärerna Olga Bergmann och Anna Hallin har tillsammans skapat videoinstallationer som suger in betraktaren i en magisk virvel eller på upptäcktsfärd nere på havsbottnen.

Lera, betong och trä är de material Bergman och Hallin helst använder sig av. Vortex är en rytmisk leranimation med skiftande puls.

Konst av isländska Olga Bergman&Anna Hallin på Elverket i Ekenäs.
Vortex suger in betraktaren. Konst av isländska Olga Bergman&Anna Hallin på Elverket i Ekenäs. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konstnärer,anna hallin,Ekenäs

- Det kan vara en ingång eller en utgång. Här var storleken viktig, att man ska kunna gå in i rummet och bli en del av installationen, berättar Anna Hallin.

Ifjol bekantade sig Bergmann och Hallin med forskningen vid Tvärminne zoologiska forskningsstation i Hangö. Där fascinerades de speciellt av bottensedimentet och en liten lokal räkvarelse. De tillbringade en vecka här förra sommaren och filmade.

- Den här lilla varelsens betydelse i ekosystemet var också en vacker poetisk idé. Makrokosmos är viktigt i den stora helheten.

Konst av isländska Olga Bergman&Anna Hallin på Elverket i Ekenäs.
Invert berättar om livet på havsbottnen Konst av isländska Olga Bergman&Anna Hallin på Elverket i Ekenäs. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konst,anna hallin,Ekenäs

- Alla material cirkulerar och blandas ihop under tidernas lopp. Det känns på något sätt tryggt, med tanke på hur världen ser ut idag.

Olga Bergmann och Anna Hallin gillar havet men simmar ogärna i det. Hemma.

- Det är för kallt på Island. Men här i Ekenäs går det bra, har vi märkt. Och havet har en stark, omgivande närvaro. Man vill gärna bo nära det.

Isländska konstnärerna Olga Bergman och Anna Hallin ställer ut på Elverket i Ekenäs.
Olga Bergmann och Anna Hallin jobbar tillsammans. Isländska konstnärerna Olga Bergman och Anna Hallin ställer ut på Elverket i Ekenäs. Bild: Yle/Monica Slotte Island,konstnärer,galleri elverket,Pro Artibus

Bångstyrig isländsk mångfald

Elverkets kurator Juha-Heikki Tihinen har själv besökt Island ett par gånger och bekantat sig med konstlivet där.

Han har kunnat konstatera att islänningarna ofta är multikonstnärer som skriver och målar, ofta arbetar audiovisuellt eller bygger olika slags installationer.

- Det är symptomatiskt för nutidskonstnärerna och ett sätt för dem att klara sig. Jag upplever också att konsten är fri i Reykjavik, man hittar den överallt och i olika former och under olika omständigheter.

Tihinen har noterat att isländska konstnärer reser mycket och ofta studerar i USA, Holland och Sverige där de knyter kontakter. Många av dessa nya kontakter vill sedan i sin tur besöka Island och på det sättet skapas internationella nätverk.

I utställningen Trampa vatten - isländska konstnärer vid den finländska kusten förenas olika generationer och tillvägagångssätt. Man vill visa på skillnaderna mellan konstnärerna, mera än en nationell samstämmighet. Men alla har redan tidigare arbetat med temat vatten.

I samband med utställningen ger Pro Artibus ut en engelskspråkig publikation. Den innehåller till utställningen relaterade texter, artiklar som presenterar samtidskonstens fält på Island och i Finland samt ett ordkonstverk av Ásdís Sif Gunnarsdóttir.

Utställningen är öppen 4 juni till 4 september.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland