Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsidrotten föder vinnare och krossar drömmar

Det finns fullt av olika mer eller mindre påhittade teorier om hur träning ska bedrivas på bästa sätt och för bästa resultat. Men hur hårt ska eller bör man träna? Hur ska tränare bete sig, och varför är det så viktigt att vinna?

Idrottens himmel och helvete är en serie om krossade drömmar, starka känslor och vilka konsekvenser som vuxenvärderingar får för barn- och ungdomsidrotten. Men också om de goda exemplen och de inspirerande tränarna.

I det första avsnittet träffar vi bland andra svenska innebandylandslagets förbundskapten Jan-Erik Vaara. Han är uttalat emot selektering och betonar att inkludering följt av specialisering är det som skapar framgång.

Vi träffar också elvaårige Frederik, världens bästa barn i taekwondo, som satsar extremt hårt på träningen och har redan bestämt sig för att ta guld i fyra OS. Reportern Bobbo Krull gör sitt bästa för att få Frederik att börja lyssna till sin lek- och barn- och ungdomsklocka. Dessutom träffar vi Marisa Da Silva, gymnasten som hoppade av som 17-åring, som berättar om den sektliknande kulturen inom gymnastiken.

Läs mer om de övriga avsnitten via länken nedan.


Orginaltitel: Idrottens himmel och helvete, Sverige 2014
8 avsnitt
30 dagar på Arenan
Produktion: Filmriding Company för UR / Nordvision

Idrottens himmel och helvete - avsnittsinnehåll

Innehållet i de olika avsnitten i serien Idrottens himmel och helvete
Sänds onsdagar i Yle Fem och 30 dagar på Yle Arenan.

1/8
För vem finns ungdomsidrotten? Och varför är det så viktigt att vinna? Vi följer det svenska innebandylandslagets förbundskapten Jan Erik-Vaara. Han är uttalat emot selektering och betonar att inkludering följt av specialisering är det som skapar framgång. Elvaårige Frederik, världens bästa barn i taekwondo, satsar extremt hårt på träningen och har redan bestämt sig för att ta guld i fyra OS. Bobbo Krull gör sitt bästa för att få Frederik att börja lyssna till sin lek- och barn- och ungdomsklocka. Dessutom träffar vi Marisa Da Silva, gymnasten som hoppade av som 17-åring, som berättar om den sektliknande kulturen inom gymnastiken.

2/8
Idrottsrörelsen säger sig inkludera alla som kan och vill, men vem får egentligen vara med i denna allvarsamma lek? Var fjärde ungdom har känt sig kränkt inom idrotten och 30 % har upplevt att de blivit petade. En av dem är 9-åriga innebandyspelaren Emrik som inte fick spela kvar i sitt lag. Niklas Hyland inspireras av Pia Sundhage, förbundskapten för svenska damlandslaget i fotboll, i hennes ambition att skapa ett lag där alla inkluderas och är viktiga och där oliktänkande snarare stärker gemenskapen. Vi träffar också fotbollsproffset Martin Mutumba som berättar om sina erfarenheter av att vara en outsider i sitt pojklag, och f.d. ungdomsproffset Martin Bengtsson, vars maniska fotbollsspelande ledde till ett självmordsförsök.

3/8
Anledningarna till varför man idrottar är många - det kan vara för att nå resultat, ett sätt att träffa vänner och få motion, eller bara en livsstil. Vi träffar surfinstruktörerna Jens Holmer och Peter Sahlberg som fokuserar på att lära ut med glädje. Vad är det som gör att vuxna människor engagerar sig så mycket att de ibland tappar vett och sans när de ser sina barn idrotta? Och vad är det som gör att det finns tränare som ser sin trupp som ett redskap för den egna framgången? I Idrottssverige förekommer olika mer eller mindre påhittade teorier om hur träning ska bedrivas på bästa sätt och för bästa resultat. Men vad har tränarna egentligen för utbildning och pedagogisk erfarenhet? Och hur får en tränare bete sig? Vi träffar bland andra före detta fotbollsmålvakten Magnus Hedman som skrev en bok om hur han själv insåg att han höll på att hetsa glädjen ur sina barn.

4/8
Ingen annanstans än på idrottsplatsen är det så accepterat för föräldrar att släppa loss sina känslor ihop med barnen. Ibland är de bara pinsamma - ibland rent idiotiska. En ny undersökning visar att nio av tio föräldrar anser att aggressiva föräldrar är ett problem inom barn- och ungdomsidrotten. Vi träffar VM-hjälten och fotbollstränaren Klas Ingesson som delar med sig av sin syn på föräldraperspektivet. Han vittnar om att föräldrar som bryr sig för mycket bara förstör för sina barn. Vi hör också historien om när det gick alldeles för långt och en pappa misshandlade sin 12-åriga son vid en tennismatch.

5/8
Långt ifrån alla ungdomar har råd att idrotta, trots idrottsbidrag på flera miljarder från stat och kommun. Vi träffar Pernilla Johansson, trefaldig världsmästare i kick- och thaiboxning, som driver det sociala ungdomsprojektet Frysbox. Hon talar om hur alla har rätt till träning och att samtidigt kunna utvecklas som individer. Skidåkning är en sport som kräver stora resurser. Henrik Ager är skidpappa och träningsansvarig för Lidingö alpint. Ofta åker de på läger och det blir många resor för att barnen ska få hålla på med sporten. Dessutom träffar Bobbo Krull agenten Martin Nilsson och vi hör om konståkningsföreningen i Danderyds kommun som fick sitt bidrag indraget.

6/8
Tjock, spinkig eller bara smal. Kroppen är vår bästa vän, men kan lätt bli en fiende. Det sägs att vi idrottar för att må bra, men ätstörningar är tio gånger vanligare inom idrotten än i samhället i övrigt. Vad säger det om idrottens sundhetsideal? Vi följer friidrottstränaren Yannick Tregaro i hans tränarvardag och talar om ideal. Vi träffar också Martina Granström, en av Sveriges främsta simmare som valde att sluta bara 21 år gammal, och elitdansaren Frida som pushade sig så hårt att hon blev sjukskriven för utbrändhet och ätstörning när hon var 18 år.

7/8
Överbelastningsskador, stressfrakturer och ett skelett som till slut riskerar att gå av - innan du ens hunnit bli tonåring. Men också drömmar om segrar och att kunna ägna livet åt det du älskar, idrotten. Skador hos elitidrottande barn och ungdomar ser ut att öka. Vi möter 16-årige Zaccarias som satsade stenhårt på gymnastik när han var liten, men idag har så ont i kroppen att han inte längre kan gå. Klas Östberg har jobbat som läkare för OS-truppen och på sin klinik tar han emot många idrottande barn och ungdomar. Han menar att skadorna har blivit fler i takt med att elitsatsningarna sjunkit allt längre ner i åldrarna. Vi möter även elitidrottarna Anna Haag och Emil Jönsson som förutom idrottsliga framgångar har ett starkt engagemang i ungas idrottsutövande. Deras sommarläger för unga är tänkt att lägga grunden för en lång och rolig idrottskarriär.

8/8
Möt den 14-årige ungdomsdomare som har fått ta många fula ord från barnens föräldrar under matcherna. Några av dessa har dessutom slutat med att föräldrar börjat slåss med varandra. Ramona Karlsson är en av Sveriges bästa rallyförare, men också en inspiratör som utbildar unga rallytjejer. Hon vet hur man hanterar ilska och våldsamma situationer i en tuff och mansdominerad idrott. Vi träffar även Albin som var en av Sveriges mest lovande unga hockeyspelare, karriären var utstakad och NHL väntade på honom. Men efter flera allvarliga hjärnskakningar var det färdigspelat och en helt annan verklighet än NHL-proffs mötte honom.

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem