Hoppa till huvudinnehåll

Världens längsta tågtunnel öppnades under Alperna

I dag öppnades den längsta tågtunneln i världen som löper under Alperna.

Gotthards tågtunnel som löper under Sankt Gotthardsmassivet, är 57 kilometer lång och har byggts i 17 år.

Tunneln invigdes av Schweiz förbundspresident Johann-Schneider Ammann, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Italiens premiärminister Matteo Renzi och Frankrikes president François Hollande som tillsammans åkte med tåg genom tunneln.

Tunneln är ekologiskt viktig eftersom det är tänkt att största delen av varutransporterna genom Alperna hädanefter ska skötas med godståg och inte längre med långtradare.

Gotthardsunneln förkortar också restiden betydligt och man kan nu åka från Zürich till Milano på tre timmar då det tidigare tog fyra timmar.

Tågen slipper också de besvärliga stigningar och kurvor som fanns längs den gamla tågbanan.

Bild av tunneln i Erstfeld i den norra ändan av banavsnittet under Sankt Gotthardsmassivet
Bild av tunneln i Erstfeld i den norra ändan av banavsnittet under Sankt Gotthardsmassivet Bild av tunneln i Erstfeld i den norra ändan av banavsnittet under Sankt Gotthardsmassivet Bild: EPA/ALEXANDRA WEY Sankt Gotthardsbanan,gotthardstunneln

Vägtunneln näst längst i världen

Seikantunneln i Japan var förr världens längsta tågtunnel.

Tunneln som förenar öarna Honshu och Hokkaido är 54 kilometer lång, medan Kanaltunneln mellan England och Frankrike är 50 km lång.

Världens näst längsta vägtunnel löper likaså under Sankt Gotthardsmassivet. Vägtunneln utgör en del av E35:an som korsar Alperna i nord-sydlig riktning.

Tunneln som är 16,9 km lång invigdes år 1980 och den var världens längsta vägtunnel fram till år 2000.