Hoppa till huvudinnehåll

Baltops-soldater landstiger i Västnyland nästa vecka

Brigadstaben vid Nylands brigad
Nylands brigad deltar i Baltopsövningen med omkring tvåhundra beväringar, dock inte på cykel. Brigadstaben vid Nylands brigad Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Nylands brigad,brigadstaben vid nylands brigad

Finland och Nylands brigad står värd för ett delmoment i den marina övningen Baltops 2016. Övningen inleds på måndag i Syndalen i Hangö.

Baltops är en marin övning som ordnas i Östersjöområdet varje år. För första gången ordnas en del av övningen också i Västnyland. Den grunda skärgården anses vara en utmanande och unik övningsmiljö.

Soldater från Finland, Sverige, USA, Holland, Italien, Storbritannien och Tyskland deltar i den här delövningen. Från Nylands brigad deltar omkring tvåhundra beväringar.

Kommodor Kjell Törner vid Nylands brigad är glad över att brigaden har möjlighet att delta i internationella övningar som Baltops.

- Amfibietrupperna är gjorda för att göra landstigningar och därför övar vi det. Vi deltar med vårt kustjägarkompani och vår amfibiska stridsavdelning som vi utbildar för internationella uppdrag, berättar Törner.

Kommodor Kjell Törner
Kommodor Kjell Törner vid Nylands brigad Kommodor Kjell Törner Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Nylands brigad,törner

Övningen leds av Natos marina avdelning Naval Striking and Support Force Nato men Törner ser ingen anledning att dra paralleller till Nato-diskussionen.

- Brigaden behöver inte ta ställning till politiska frågor utan vi utför det som är praktiskt och tjänar oss bäst. Vår agenda är att vi har möjlighet att öva från stora fartyg som vi annars inte har tillgång till. Dessutom kan vi erbjuda en lite speciellare miljö att öva i.

Demonstration i Hangö

Samma dag som marinövningen inleds ordnas också en fredspicknick vid Frihetsmonumentet i Hangö. Picknickens syfte är att protestera mot Nato och Baltopsövningen.

- Det här är ju ett fritt land. För oss gäller det att säkerställa att inga olyckor sker. Inte är vi intresserade av att se något som motarbetar uppbyggandet av det finska försvaret, säger Kjell Törner.

Sammanlagt kommer ca 4500 soldater, 49 fartyg, 61 luftfartyg och tre ubåtar att delta i övningen Baltops 2016.

I Finland och Syndalen deltar omkring 600 man. För den som rör sig i skärgården i Ekenäs och Hangö kommer övningen nog att både synas och höras. Törner uppmanar invånarna att hålla ett visst säkerhetsavstånd för att undvika olyckor.

- Vi håller oss på försvarsmaktens områden i Syndalen och i farlederna, säger Törner.

Finländska marinens U-700 "JEHU" (Watercat M18 AMC)
Finska marinens Jehu-båt Finländska marinens U-700 "JEHU" (Watercat M18 AMC) Bild: Yle/Robin Lindberg finska marinen

Det finländska försvaret deltar med Jehuna och Jurmo-båtarna och svenskarna med sina motsvarande. Dessutom deltar bland annat två holländska helikoptar och amerikanska amfibie- och luftkudde-farkoster.

Från måndag till onsdag övar landstigningsavdelningen på Syndalens lägerområde.

- Det är frågan om tekniska övningar: hur man kommer ut ur ett stort fartyg och i land och ombord igen. De taktiska övningarna sker på Utö i den svenska skärgården, berättar Törner.