Hoppa till huvudinnehåll

Den oidentifierbara faktorn bakom Tokolas framgång

Tyngdlyftarna Milko Tokola och Mart Seim tränar i Tallinn 2016
Milko Tokola i en perfekt omgivning med världsmästaren Mart Seim Tyngdlyftarna Milko Tokola och Mart Seim tränar i Tallinn 2016 Bild: Yle tyngdlyftning,yle sporten,Mart Seim

I slutet av sommaren 2015 var tyngdlyftaren Milko Tokola fylld av tankar om att sluta med idrotten. Flera år av hård träning hade söndrat kroppen. Våren 2016 var Tokola starkare än någonsin. Lösningen hittade han i Tallinn.

Det började i garaget

När Milko Tokola var 14 år renoverade pappa Tenho familjens garage till ett gym. Efter högstadiet satsade Milko allt på tyngdlyftning. Alla hårda träningar gjordes i garaget i byn Rautio i Norra Österbotten. Ibland hade han storebror Miika med sig.

Sommaren 2015 led mot sitt slut då estniska jätten Mart Seim tillsammans med sin far och tränare Alar var på ett träningsläger i Björneborg. Alar Seim har känt Milkos sambo, Anna Everis pappa, i tiotals år och paret ville följa med en tävling där elitlyftaren i supertungviktsklassen Mart skulle delta.

Under tävlingen talade Milko med Alar och resultatet blev att Anna och Milko flyttade till Tallinn för att träna tillsammans med Mart under ledning av Alar.

Tränaren Alar Seim och tyngdlyftaren Milko Tokola 2016
Tränaren Alar Seim pratar med tyngdlyftaren Milko Tokola Tränaren Alar Seim och tyngdlyftaren Milko Tokola 2016 Bild: Yle yle sporten,idrott,tyngdlyftning

Gruppens betydelse

Mart närmaste träningspartner Leho Pent, femfaldig estnisk mästare, hade varit tvungen att börja jobba och Mart hade ingen med sig i gymmet på morgonträningen. Alar visste hur viktigt det är för målmedvetna lyftare att kunna träna tillsammans.

Tyngdlyftaren Milko Tokola i hemmagymmet i Tallinn 2016
Milko Tokola återhämtar sig mellan serierna Tyngdlyftaren Milko Tokola i hemmagymmet i Tallinn 2016 Bild: Yle tyngdlyftning,yle sporten

En framgångsrik grupp består av individer som aspirerar högt, är entusiastiska och har en grym vilja att utvecklas. Lyckas man med att samla en grupp av individer med dessa kvaliteter i samma gym förstärks effekten och den enskilda idrottarens resultat uppnår nivåer som inte skulle vara möjliga genom att träna ensam.

Den oidentifierbara faktorn

Den samma effekten kan hittas i gym runt världen. Det klassiska exemplet är York Barbell Gym i USA där de tränades otroligt hårt på 1960-talet. I Helsingfors finns ett gym vars styrkelyftare vann flera medaljer i VM i bänkpress för någon vecka sedan i Sydafrika.

Alla dessa gym och gymmet där bl.a. Tokola, Everi och Seim tränar i Tallinn har den där speciella oidentifierbara faktorn som gör att lyftarna, i tävlingar, kan prestera på en högre nivå. Lyftarnas dagliga interaktion med varandra sporrar till bättre kvalitet i allt som görs.

Tyngdlyftarna Anna Everi, Milko Tokola och Alar Seim tränar
Anna Everi, Milko Tokola och Mart Seim tränar i Tallinn Tyngdlyftarna Anna Everi, Milko Tokola och Alar Seim tränar Bild: Yle tyngdlyftning,yle sporten,Mart Seim

Det är klart att grundförutsättningarna skall vara på plats för att en resultatutveckling skall vara möjlig. Programmeringen av träningen skall passa individen. Tränaren, eller en annan erfaren lyftare i teamet, skall kunna korrigera tekniska fel i lyften. Återhämtningen i form av näring och vila bör vara tillräcklig.

Undantaget som bekräftar regeln

Trots att de flesta av vinnare i styrkegrenarna i vardagen tränar på gym med andra hårda lyftare finns det åtminstone ett undantag. Han heter Freddi Smulter, och han har blivit rejält stark, ensam i sitt Pighouse Gym i Malax.

Läs också