Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Rätt att sänka skatterna?

På torsdagen gick statsminister Juha Sipilä ut med ett löfte om skattesänkningar. Men nu är frågan om vi verkligen behöver lägre skatter då landet samtidigt skär ner på snart sagt alla områden – eller är detta snarare en välkommen kompensation för nedskärningarna?

Även om det handlar om seriösa saker kan man kanske jämföra Sipiläs metod med en viss typs av barnuppfostran: gör du dina läxor får du en glass, och så vidare.

I detta fall går regeringen ut med att skattelättnaderna redan från och med 2017 ska bestå av sammanlagt 315 miljoner. Men OM 85 procent av arbetsmarknaden är med i avtalet blir summan 415 miljoner euro. Summan växer dessutom till 515 miljoner euro om nittio procent är med.

Så det är ett högt spel regeringen spelar, och mycket står fortfarande öppet.

Samtidigt kan man alltid diskutera om det verkligen är skattesänkningar landet nu behöver. Och hur går det överhuvudtaget ihop med att regeringen samtidigt har skurit ner så radikalt på de offentliga utgifterna? Borde man istället ha dämpat nedskärningarna och inte erbjudit skattesänkningar?

Eller funkar det tvärtom: lägre skatter får fart på ekonomin och ger frihet för oss att själva bestämma hur vi använder våra pengar.

Det är en klassisk fråga och den ska vi ta oss an i fredagens Eftersnack. Men först behöver vi din input. Tyck till nedan och rösta i vår enkät så spinner vi sedan vidare!

Är det rätt tid att sänka skatterna?

Nej, stoppa hellre nedskärningarna
58.0% (153 röster)
Ja, det får fart på ekonomin
32.2% (85 röster)
Tja, spelar inte så stor roll
9.8% (26 röster)
Antal avgivna röster: 264

Eftersnack
Radio Vega fre kl. 15.03
Repris fre kl 22.15
Yle Fem sön kl. 16.15.
Podden kan laddas ner här.