Hoppa till huvudinnehåll

En sista vädjan för att bevara Borgå bb

Flicka demonstrerar för Borgå bb
Stella Westermark är född på Borgå bb. "Aja baja åt gubbarna som vill stänga bb", säger hon. Flicka demonstrerar för Borgå bb Bild: Yle/Fredrika Sundén borgå bb

Sjukhusnämnden i Borgå beslutar på torsdagskvällen om huruvida man ska ansöka om ett nytt undantagslov för bb eller inte. Demonstranter samlades utanför sjukhuset för en sista kamp.

Det är åska i luften strax innan klockan 17 på torsdagseftermiddagen.

Sjukhusnämnden ska precis mötas för att diskutera huruvida man ska ansöka om ett nytt undantagslov för Borgå bb eller inte.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt fattar det slutliga beslutet om att skicka in en ansökan till social- och hälsovårdsministeriet, men utan ett beslut från nämnden är Borgå bb:s saga så gott som all.

På gräsmattan utanför sjukhuset samlas en hop tysta demonstranter i ett sista försök att få sjukhusnämnden att ansöka om tilläggstid för bb.

En av dem är Per-Ole Rif från Borgå som håller i ett plakat med texten ”Om män skulle föda skulle ingen våga stänga ett bb”.

Familjen Rif demonsterar för Borgå bb
Gisela Rif, Inger Rif, Matias Rintala och Per-Ole Rif demonstrerar för bb. Familjen Rif demonsterar för Borgå bb Bild: Yle/Fredrika Sundén borgå bb

Han tycker att det skulle vara fel att inte ansöka om ett nytt undantagslov.

Han tycker att man aldrig ska ge upp utan att försöka, speciellt inte då det gäller ett så fint sjukhus som det i Borgå.

– Jag har haft 11 barnbarn här och två egna barn. Det har varit nära och jag som är farfar och morfar till så många har tyckt att det har varit roligt att komma och fota dem och se dem allihop.

Millariikka Rytkönen
Barnmorskeförbundets ordförande Millariikka Rytkönen var på plats. Millariikka Rytkönen Bild: Yle/Fredrika Sundén borgå bb

Demonstration för Borgå bb
Demonstration för Borgå bb Bild: Yle/Fredrika Sundén bevara borgå bb

Enligt Per-Ole Rif får man köra ihjäl sig om man ska till någon av förlossningsavdelningarna i huvudstadsregionen i stället. Han är oroad för trafiken.

– Nej, Borgå bb ska bestå.

Han påpekar att sex medlemmar i nämnden är för att ansöka om undantagslov, sex mot att ansöka om undantagslov.

Dessutom har en medlem inte bestämt sig på förhand.

– Den måste ju förstå att vi behöver det här sjukhuset, Borgå, Lovisa, alla behöver det, säger Per-Ole Rif.

Demonstration för Borgå bb
Demonstration för Borgå bb Bild: Yle/Fredrika Sundén borgå bb

Demonstration för Borgå bb
Demonstration för Borgå bb Bild: Yle/Fredrika Sundén borgå bb

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland