Hoppa till huvudinnehåll

Helt åt skogen - slår upp tält

Helt åt skogen sätter upp ett tält
Helt åt skogen sätter upp ett tält Bild: Yle/Annika Holmbom patrik berghäll

- Låt barnen tälta i sommar! Det säger friluftsguide Patrik Berghäll, som till vardags under vårar och höstar undervisar barn och ungdomar ute i naturen i ur och skur inoim ramen för sitt jobb på Folkhälsan.

Barnen har ett stort friluftsintresse, som vi vuxna borde understöda, påpekar han.

- Vi har en dåligt trend samhället just nu, där barnen fördriver sin tid inne, de sitter med sina telefoner och surfplattor och det är mycket bort från deras rörelse.

- Föräldrar, bekanta, andra vuxna har en möjlighet att ta ut barnen och tälta under sommaren och ge barnen möjligheten att uppleva det här att vara ute och sova i tält, fortsätter han.

Kupoltält - ett enkelt och stadigt sommartak över huvudet

Vi har begett oss ut till campingplatsen vid Saaro udde i Runsala. Där ska vi slå upp tält och testa olika liggunderlag.

Vi har med oss ett enkelt kupoltält, som står av sig självt med hjälp av två tältpinnar som spänner ut taket.

Vi pratar om fördelarna med att slå upp tält på en klippa.

- Fästingarna och andra kryp kan man undvika enkelt genom att välja att slå upp tältet på en platt klippa, säger Patrik. Åtminstone jag har alltid lyckats undvika fästingarna då vi varit ute i skärgården och paddlat, genom att undvika att slå upp tält i det höga gräset.

Sekunden efter att jag slår av bandspelaren, inser vi att vi lite måste revidera resonemanget.

En meter bakom oss ligger nämligen en en meter lång snok och njuter av solens värme.

- Bäst att hålla tältöppningen fast för säkerhets skull, ifall man vill undvika oinbjudna gäster, skrattar Patrik.

En snok i Runsala
En snok i Runsala Bild: Yle/Annika Holmbom helt åt skogen tältar på runsala,Ruissalo

Vi petar lite på ormen med en av tältpinnarna för att få den att ge sig av och den slingrar iväg sig motvilligt. Kanske den velat ta del av vår eventuella matsäck?

Kupoltältet vi slår upp är av ganska enkel modell. Två pinnar, som i kors håller upp taket och spänner ut hörnen. Tältet är så lätt att man enkelt också kan flytta tältet ifall man inte är nöjd med platsen, utan att skilt fälla ihop det igen. Sen är det bra att fästa tältet med några stenar om man vill se till att det inte blåser i väg då det är tomt.

Patrik Berghäll har sat upp tältet
Patrik Berghäll har sat upp tältet Bild: Yle/Annika Holmbom helt åt skogen tältar på runsala

Satsa på bekvämlighet

För att göra det enkelt och skönt att övernatta i tält, kan det vara värt att lite planera turen och utrustningen man packar med sig.

- Jag brukar se till att jag har det bekvämt och kan sova gott, säger Patrik som uppskattningsvis sover mellan 20 och 25 nätter utomhus varje sommar.

Därför har han med sig två liggunderlag, ett litet dyrare och ett billigare. Priserna på tält och friluftsutrustning har gått ner rejält under den senaste tiden, vilket gör att det inte är särskilt dyrt att skaffa en basutrustning för vår, sommar och höst.
Bägge liggunderlag prövas och godkänns av vår tvåmannatestgrupp.

Allemansrätten säger att man tillfälligt får slå upp tält en natt på en annan markägares område. Men man måste använda allmänt folkvett och inte störa varken människor eller djur. Eld får man heller inte göra upp. Utan det gäller att ta med sig eller fältkök av något slag. Är det bara frågan om en natt kan man gott klara sig med smörgåsar i en kylväska, lite snacks och något att dricka. Mer än så behöver det inte alltid vara.

- Små saker är stora äventyr! Att bo tält en natt är ett jättestort äventyr för många, att bo ute i naturen en natt är en stor upplevelse, både för barn och för vuxna, men huvudsaken är att man skulle göra det här.Läs också