Hoppa till huvudinnehåll

Kräksjukan fortsätter på Silja Symphony - norovirus bekräftat

M/S Silja Symphony.
Sammanlagt 150 passagerare och besättningsmän har drabbats av epidemin på Silja Symphony. M/S Silja Symphony. Bild: Marko Stampehl / Tallink Group M/S Silja Symphony,Silja Line,Tallink Silja Oy

Passagerare och besättningsmän på fartyget Silja Symphony fortsätter att drabbas av kräksjuka. Rederiet rapporterar om fem nya fall senaste natt. Provresultat visar att det är fråga om norovirus.

En epidemi med kräksjuka bröt ut på fartyget senaste veckoslut. Då drabbades cirka 50 ungdomar på innebandyresa och 15 besättningsmän.

Sedan dess har man utrett varifrån smittar härstammar. Man har också försökt få bort eventuella smittohärdar från beröringsytor genom att desinficera dem. Ansträngningarna har inte gett några resultat, uppgav rederiet Tallink Siljas kommunikationsdirektör Marika Nöjd på torsdag förmiddag.

- Nya fall har dykt upp i jämn ström. Senaste natt var lugn, men i morse anmälde fyra besättningsmän och en passagerare att de har fått kräksjuka, sa Nöjd.

Enligt henne har sammanlagt 150 personer drabbats hittills.

- Vi hoppas nu att epidemin börjar avta, sa kommunikationsdirektör Marika Nöjd.

Norovirus hittat, undersökningarna fortsätter

De prover som Institutet för hälsa och välfärd THL har tagit i samband med utredningarna visar att det handlar om norovirus.

Provresultaten blev klara på torsdag eftermiddag.

Enligt THL går det inte ännu att fastställa virusets exakta ursprung. Undersökningarna av bl.a. livsmedel och dricksvatten fortsätter.

Städningen och desinficeringen av fartyget fortsätter för högtryck, säger man på rederiet Tallink Silja. Fartygets lekavdelning, liksom också personalens gym, är tillfälligt ur bruk.

Också passagerarterminalerna i Stockholm och Helsingfors genomgår en grundlig städning.

Alla passagerare uppmanas att ge akt på god handhygien. Fartyget fortsätter trafikera normalt.