Hoppa till huvudinnehåll

Kräksjukan på Silja Symphony hotar elevernas vårfest

M/S Silja Symphony.
M/S Silja Symphony. Bild: Marko Stampehl / Tallink Group M/S Silja Symphony,Silja Line,Tallink Silja Oy

Elever från Påmark hade sett fram emot en rolig klassresa till Stockholm. På väg hem smittades de av kräksjuka ombord på Silja Symphony. Nu kan man bli tvungen att ställa in vårfesten.

Rederiet Tallink Silja rapporterade på torsdag om fler fall av kräksjuka ombord på fartyget Silja Symphony. Flera av de drabbade är niondeklassare från Påmark kommun i Satakunta.

Fördes till sjukhus med ambulans

Eleverna som varit på en klassresa till Stockholm insjuknade i kräksjuka på väg hem med Silja Symphony. Rektor Jussi Heervä beskriver situationen som kaotisk och man beslöt att ringa 112 för att få hjälp. Flera av eleverna fördes sedan till sjukhus med ambulans.

- Vi gjorde så för säkerhets skull då vi inte visste vilket sjukhus vi kunde föra eleverna till i Helsingfors eller om vi kunde lita på taxisystemet där. Kanske blev det lite väl dramatiskt, läget var aldrig akut för någon av eleverna, säger Heervä.

Eleverna måste stanna hemma från vårfesten

Klassresan slutade alltså på sjukhus för flera av eleverna och nu hotas hela skolans vårfest om fler elever blir smittade.

Därför är nu de niondeklassare som insjuknade satta i karantän och blir tvungna att stanna hemma från vårfesten. De kommer att få sina betyg per post, berättar rektor Jussi Heervä.

Norovirus bekräftat

De prover som Institutet för hälsa och välfärd THL har tagit i samband med utredningarna visar att det handlar om norovirus.

Provresultaten blev klara på torsdag eftermiddag.

Iltalehti var först ute med nyheten om eleverna från Påmark.