Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen lovar skattesänkningar nästa år

Statsminister Juha Sipilä (C) vid EU-toppmötet i Bryssel den 18 mars 2016.
Juha Sipilä lovar i dag säga hur mycket regeringen sänker skatten nästa år. Statsminister Juha Sipilä (C) vid EU-toppmötet i Bryssel den 18 mars 2016. Bild: Isopix All Over Press / Denis Closon Juha Sipilä,Europeiska unionen,Turkiet,Bryssel

Statsminister Juha Sipilä säger att regeringen har kommit överens om att skatterna sänks ett år tidigare än planerat, det vill säga i början av år 2017. En förutsättning är att arbetsmarknadsparternas överenskommelse om ett konkurrenskraftsavtal blir tillräckligt omfattande.

Skattelättnaderna går på åtminstone 315 miljoner euro. Om 85 procent av arbetsmarknaden är med i avtalet blir summan 415 miljoner euro och om 90 procent är med blir den 515 miljoner euro.

Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Alexander Stubb (Saml) och justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) presenterar den villkorliga skattesänkningen på torsdagen.

Samtidigt fortsätter försöken att få ännu fler branscher att gå med i konkurrenskraftsavtalet.

Teknologiindustrin fortsätter förhandla med Profacket under eftermiddagen, och förhandlingarna med Metall fortsätter i kväll.

Lindström vädjade till parterna inom sjöfarten

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström vädjar till parterna inom handelssjöfarten som nu står utanför konkurrenskraftsavtalet. Lindström uppmanar parterna att snabbt försöka förhandla fram en lösning.

- Ett avtal inom sjöfarten tryggar den gryende tillväxten. Största delen av exporten sker sjövägen, och vi måste säkerställa att transporterna är framme i tid, säger Lindström.

Både Servicefacket Pam och Metall är medlemsförbund i fackcentralen FFC. FFC:s styrelse möts på fredag morgon för att diskutera avtalsläget, och Pams styrelse tar slutlig ställning till konkurrenskraftsavtalet efter att det mötet har avslutats.