Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens skattemorot: Heltäckande konkurrenskraftsavtal sänker skatten med 515 miljoner

Regeringen informerar om skattelättnader i samarbete med konkurrenskraftsavtalet.
Justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf), statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Alexander Stubb (Saml) lovar ordentliga skattesänkningar om konkurrenskraftsavtalet får stor uppslutning. Regeringen informerar om skattelättnader i samarbete med konkurrenskraftsavtalet. Justitieminister,Statsminister,finansministrar,Juha Sipilä,Alexander Stubb,Jari Lindström

Regeringen presenterade på torsdag en trestegsmodell för skattesänkningarna från början av nästa år. Skattelindringen är minst 315 miljoner, men om mer än 85 procent av löntagarna omfattas av konkurrenskraftsavtalet är skattelindringen 415 miljoner, och om 90 procent av löntagarna inkluderas är skattelindringen 515 miljoner.

- Det här är regeringens svar till arbetsmarknadsparterna. Jag tror att det här är ett mer positivt svar än organisationerna hade väntat sig, säger statsminister Juha Sipilä (C).

Regeringen vill med skattepaketet locka fler förbund att ansluta sig till konkurrenskraftsavtalet. Ju fler branscher som går med i konkurrenskraftsavtalet, desto högre är alltså skattelindringen.

Finansminister Alexander Stubb (Saml) säger att det inte räcker till att de nu tvekande två storfacken, Servicefacket Pam och Metall går med. Också andra, mindre branscher måste till. Med Pam och Metall stannar procenttalet vid 75 procent.

Lindringar för främst löntagare

Regeringen lovar också att kasta de så kallade tvångslagarna i papperskorgen, liksom de förslag till ytterligare nedskärningar som regeringen tidigare har planerat.

Regeringen har inte ännu slagit fast eventuella skattelindringar för åren 2018 och 2019. Sipilä säger att storleken på sänkningarna beror på den ekonomiska utvecklingen. Han utesluter inte att totalsumman kan stiga till en miljard euro.

Den lägsta summan som regeringen ställer i utsikt, alltså 315 miljoner, kompenserar löntagarna för de avgifter som från arbetsgivaren överförs på löntagaren. Men det är alltså en kompensation, och köpkraften ökar inte.

- Men om vi når det högsta procenttalet är skattelindringen för en medelinkomsttagare cirka 150 euro per år, lovar statsministern.

Eftersom konkurrenskraftsavtalet berör löntagare gynnas inte pensionärer av skattesänkningarna.

- Men skatten för pensionärer skärps inte, och eftersom justeringar görs i skatteskalorna berörs också en del pensionärer om avtalet är heltäckande. I budgetmanglingen i augusti återkommer vi till pensionsinkomstavdraget, säger Stubb.

Statsminister Juha Sipilä understryker att regeringen inte har en plan B om det inte blir ett konkurrenskraftsavtal.

- Om avtalet faller är det dags att fundera på alternativen, sådana finns inte här och nu, säger han.

Pam: Förslag i rätt riktning

Ann Selin, som leder Servicefacket Pam. kallar regeringens skattepaket ett steg i rätt riktning. Selin vill ändå i lugn och ro sätta sig in i förslaget. Pam behandlar konkurrenskraftsavtalet på nytt på fredag.

En orsak till att Pam bordlade beslutet om konkurrenskraftsavtalet i onsdags var osäkerheten kring regeringens skattepaket. En annan var osäkerheten kring de så kallade tvångslagarna. Selin är glad över att regeringen nu har dragit ett streck över dem.

Akademikercentralen Akava är nöjd över att inkomstbeskattningen inte skärps. Akava tror att regeringens paket får fart på de ännu pågående förhandlingarna om konkurrenskraftsavtalet.