Hoppa till huvudinnehåll

Ryskägd fotbollsklubb toksatsar i division tre: ”Vi siktar så högt man kan komma i Finland”

Legirus Inters arena ligger i Korso.
Legirus Inters arena ligger i Korso. Legirus Inters arena ligger i Korso. Bild: Yle legirus inter,fotboll

Legirus Inter är en några år ung fotbollsklubb i Vanda som satsar hårt på att nå toppen inom finländsk fotboll. Laget lotsas av en tidigare Premier League-tränare och klubben planerar stort stadionbygge.

Legirus Inter spelar för tillfället i division tre där man har vunnit samtliga matcher den här säsongen med en sammanlagd målskillnad på 27-3.

Framgången är väntad då man har sex spanska proffsspelare i laget som dessutom får njuta av proffsiga träningar som dras av Jose Angel Garcia Sanjuan – Roberto Martinez tidigare assisterande tränare i Everton. Garcia Sanjuan har också fungerat som chefstränare i Villarreals reservlag.

- Min agent berättade om Legirus Inter när jag var i England. Jag hade aldrig hört om laget och hade ingen aning om Finland, men efter ett besök här bestämde jag mig för att anta utmaningen, säger ”Tito” Garcia Sanjuan när Yle Sporten besöker lagets arena i Korso i Vanda.

”Proffsigare än HIFK”

Klubbens verksamhet bygger på spansk fotbollslära. Herrlaget samt alla juniorlag tränar och spelar enligt Garcia Sanjuans spanska spelfilosofi.

- Vi vill ändra på mentaliteten. Finsk fotboll är totalt annorlunda än den spanska fotbollen. I Finland fokuserar man mycket på fysiken. Vi fokuserar i första hand på att utveckla spelförståelsen. Att göra snabba beslut på planen är viktigare än att springa snabbt. De finska juniorspelarna har bättre fysik än de spanska, berättar Garcia Sanjuan.

- Jag spelade för två år sedan i HIFK som steg till ligan. Jag letade efter en ny klubb och besökte några i division två men jag var inte nöjd med nivån som tränarna speciellt hade. Sedan kom jag hit efter ett tips från min gamla tränare, berättar en av laget finska spelare Henri Jussila.

Är verksamheten proffsigare i Legirus än i HIFK?

- Träningarna är bättre organiserade och mer genomtänkta här - hur vi tränar och varför vi tränar. Vår spelplan är också bättre här, anser Jussila.

Lagets kapten Ilkka Kallonen stämmer in.

- Jag har inte upplevt något mer proffsigt än det här. Vi har fyra-fem tränare på plats på varje träning som är välplanerade och förhållandena är perfekta, säger Kallonen som spelade i Honka för tio år sedan och efter det i olika klubbar i division ett och två.

- Tidigare har man fått höra att det är bra med kortpassningsspel men här har man förklarat varför det är bra. Man har fått använda sitt huvud och det är bra, fortsätter Kallonen.

En av lagets yngre spelare Daniel Ahblad spelade tidigare i KOPSE (Korson Palloseura).

- Legirus köpte KOPSE och så kom jag hit. Det här är mycket mer professionellt, mer professionella tränare och spelare.

Proffsigheten stannar inte hos herrlaget. Legirus Inter betalar lön till sex spanska spelare i herrlaget som även fungerar som tränare för klubbens juniorlag.

Ryska muskler

Legirus Inters verksamhet finansieras med ryska pengar och organisationen har verksamhet också i St. Petersburg där den lokala klubben heter FC Legirus.

Legirus Inters klubbdirektör Vladimir Buslakov berättar att tanken var att FC Legirus skulle inleda ett samarbete med Lahtisklubben Kuusysi. Efter att det klarnade att utländska spelare och lag inte får spela i finska serier beslöt man sig för att starta en egen klubb i Finland.

År 2015 tog Legirus Inter KOPSE:s plats i division fyra och avancerade direkt till trean efter en förlustfri säsong där matchernas totala målskillnad var 141-9.

Klubben har byggt en egen konstgräsplan till Korso. På vintrarna omringas planen av väggar och tak. Där finns ändå inga läktare och enligt klubbdirektör Buslakov planerar man att bygga ett eget komplex med ett stadion och flera träningsarenor.

- Klubbens verksamhet bygger på utomordentliga träningar och lika bra faciliteter. Samtidigt som vi vill stiga uppåt i seriesystemet vill vi också förbättra våra faciliteter för träning och matcher. Vi har en fin arena nu men den är i första hand avsedd för träning, säger sportchefen Ilpo Laurila.

Siktet inställt på en ljus framtid

I Legirus Inter förbereder man sig för en framtid där man spelar på möjligast hög nivå i Finland. Även om man spelar i division tre och sannolikt i division två nästa år, så har man redan nu varit i kontakt med Bollförbundet gällande kraven för licensen till division ett.

Med det nuvarande laget har man goda möjligheter att ta sig till den förnyade finska cupens gruppspel där man i så fall får möta lag från ligan och division ett. I år åkte laget ur cupen mot IFK Mariehamn som vann efter förlängning.

- Många av våra spelare skulle säkert klara sig i ligan, säger lagkapten Ilkka Kallonen.

- Vårt lag skulle klara sig mycket bra i division ett, tror Daniel Ahblad.

- Jag har hört att vi siktar högt, så högt som man kan komma i Finland, berättar Kallonen.

Sportchefen Ilpo Laurila har gjort en lång karriär inom olika fotbollsorganisationer. På 90-talet fungerade han som vd för MyPa. Efter det har har jobbat bland annat för Bollförbundet samt Fifa.

Enligt erfarna Laurila kommer man att bygga upp Legirus Inters organisation i takt med att man avancerar i seriesystemet, men några specifika mål har man inte satt upp. Man satsar på att göra gott jobb varje dag och litar på att det ska ge goda resultat.

- Visst har vi drömmar och vårt mål är att avancera. Vi har ändå inte slagit i sten att vi ska spela i division ett eller i ligan, och vilket år i så fall. Vi litar på att vi får in bra människor och bygger upp en fungerande organisation. Sedan försöker vi stiga så högt som det går, avslutar Laurila.

Läs också