Hoppa till huvudinnehåll

Störtregn ledde till översvämningar i Tyskland

Katastrofmyndighetens bil har stoppats av översvämningarna i Simbach den 1 juni 2016.
Katastrofmyndighetens bil har fastnat på grund av översvämningarna i Simbach den 1 juni 2016. Katastrofmyndighetens bil har stoppats av översvämningarna i Simbach den 1 juni 2016. Bild: EPA/TOBIAS HASE översvämningar,naturkatastrofer,Tyskland,Simbach

Minst tre personer har mist livet i häftiga översvämningar i delar av sydöstra Tyskland. Ihärdiga störtregn har fått vattnet att flöda in på vägar och gator på flera orter nära gränsen mot Österrike.

Det regniga vädret väntas fortsätta i stora delar av landet och man befarar att det kan komma till ännu fler översvämningar.

Helikoptrar räddar mänskor som har flytt upp på hustaken. På flera orter steg vattnet så snabbt att taket i många fall var den enda räddningen, så till exempel i staden Simbach am Inn.

– Regnen var så häftiga och vattnet kom så snabbt att vi inte alls hann förbereda oss, säger en myndighetstalesman i Simbach.

Stadens huvudgator blev till nya flodfåror där det bruna vattnet förde med sig allt som kom i dess väg.

Räddningspersonal i Simbach i Tyskland den 1 juni 2016.
Räddningspersonal i Simbach i Tyskland den 1 juni 2016. Bild: EPA/DANIEL SCHARINGER . brandmän,räddningspersonal,översvämningar,Tyskland,Simbach

Minst tre människor har mist livet i översvämningarna, många invånare har evakuerats och stora delar av det omkringliggande området är utan ström.

På de värst drabbade orterna har vattnet nu ändå börjat sjunka tillbaka.

Regnen fortsätter

Vattenmassorna har i stället under natten närmat sig staden Passau, där floden Inn förenar sig med Donau.

I Passau har man förberett sig för högvattnet och man hoppas förstås att översvämningarna den här gången inte får samma svåra följder, som för nästan exakt tre år sedan då stora delar av stadens centrum låg under vatten.

Det har under de senaste dagarna regnat häftig på olika håll i södra Tyskland. Redan under veckoslutet förorsakade störtregnen översvämningar och slamlaviner i delstaterna Bayern och Baden-Württemberg.

Det regniga vädret väntas fortsätta veckan ut och meteorologen varnar för att störtregn kan leda till fler översvämningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes