Hoppa till huvudinnehåll

Tyska AfD: ”Vi ville inte ha ett högerpopulistiskt parti”

Anhängare till högerpopulistpartiet i Tyskland AfD bär på en banderoll
Anhängare till högerpopulistpartiet i Tyskland AfD bär på en banderoll Bild: EPA/JAN-PHILIPP STROBEL eurokritiker

Det tyska högerpopulistiska partiet AfD är populärt som aldrig förr. Det ursprungligen eurokritiska partiet håller samtidigt på att glida allt längre ut på högerkanten. Vi har träffat en tidigare AfD-medlem som valde att hoppa av.

– Vårt partiprogram ska föra oss mot ett annat Tyskland. Vi måste bort från ett rödgrönt av 1968-generationen förgiftat Tyskland.

Tankar som går hem bland många just nu. Det är ordföranden Jörg Meuthen mycket medveten om då han talade till partifolket vid AfD:s partikongress i Stuttgart för några veckor sedan.

– Vi har som parti fått en bra start och det här är bara början, fortsätter Meuthen.

Tredje störst i Tyskland

Och för högerpopulistiska Alternative für Deutschland går det mesta bra just nu. I mitten av mars slutade tre delstatsval i stora AfD-segrar och i de senaste opinionsmätningarna ligger man på ungefär 15 procent.

AfD är för tillfället tredje största parti i Tyskland och de tyska socialdemokraternas kräftgång har under den senaste tiden fört högerpopulisterna allt närmare andraplatsen.

Det finns ändå de som har valt att hoppa av AfD-tåget och i stället försöker få det stoppat.

– Vår avsikt var aldrig att bilda ett högerpopulistiskt eller högerextremt parti. AfD samlade ändå krafter som vi till slut inte kunde kontrollera, säger Arnd Feistel tidigare partimedlem från staden Forchheim i norra Bayern.

”Högern tog över”

Feistel riktar också en känga mot de tyska medier och politiker, som genom sitt tidiga och ivriga stämplande av partiet som högerpopulistiskt, på allvar gjorde det attraktivt som samlingspunkt för alla sorts högerkrafter.

– Så här i efterhand sett borde man förstås också ha varit mer försiktig och noggrannare ha kollat upp vem man tog med i partiet. Via lokalavdelningarna tog de mer högersinnade krafterna till slut över partiet.

Feistel syftar bland annat på att de två delstatscheferna, Björn Höcke i Thüringen och André Poggenburg i Sachsen-Anhalt, har blivit allt mer populära samtidigt som partiets två ordförande Jörg Meuthen och i synnerhet Frauke Petry har det mer kämpigt på sina poster.

– Idag styrs AfD i en allt mer främlingsfientlig riktning och det finns egentligen ingen vilja att stoppa den här utvecklingen, säger Feistel.

Eurokritiken lockade

Arnd Feistel gick själv med i AfD strax efter att partiet hade grundats i början av 2013. Som många av de tidiga medlemmarna lockades han av den ursprungliga tanken om ett liberalkonservativt eurokritiskt parti.

Men så i fjol somras kom partikongressen i Essen som ändrade på allt. Partigrundaren Bernd Lucke jagades ut av nationalkonservativa krafter med den nuvarande ordföranden Petry i spetsen.

Sedan dess handlar det betydligt mindre om eurokritik och betydligt mer om utlänningar, asylsökande, flyktingpolitik och islam.

– Jag var själv med på partikongressen och kunde inte godkänna hur man buade ut partigrundaren Lucke. Några dagar senare gick jag ur AfD och senare blev jag medlem i Luckes nya parti Alfa, säger Feistel. Idag sitter han som Alfas enda ledamot i stadsfullmäktige i Forchheim.

Tar avstånd från AfD

Alfa är i dag alltså ungefär det samma som AfD var i början. Från det nuvarande AfD försöker man avgränsa sig så gott det går. Det gäller till exempel också flyktingpolitiken.

– Det måste finnas en övre gräns för hur många flyktingar Tyskland ska ta emot. Vi vill ändå inte slå fast några exakta siffror utan gränsen måste dras utgående från den kapacitet som finns.

– Och här är det i slutändan de tyska kommunerna som måste slå fast hur många flyktingar man klarar av att ta hand om, säger Feistel.

Att försöka göra politik i skuggan av ett högljutt, synligt och växande AfD är ändå ingen lätt uppgift. Tyska statsvetare förutspår därför att Alfa knappast kommer att kunna inta en bestående plats i det tyska partisystemet.

Nu under veckoslutet samlas Alfa till partikongress och den sittande ordföranden Lucke har meddelat att han inte kommer att ställa upp för omval.

Europaparlamentet viktigt

Än så länge har partiet ändå en viss politisk tyngd då Alfa efter Europavalet 2014 sitter på fem tidigare AfD-mandat i Europaparlamentet.

– Vi har bra folk i parlamentet och vi måste visa upp vad de uträttar där. I motsats till det nuvarande AfD:s två ledamöter försöker de få saker gjorda.

– Som ett nytt parti har vi ändå ett hårt jobb framför oss. Det kommer att ta tid, men jag är optimist. Eventuellt kan vi också dra nytta av ett försvagat AfD, för jag tror inte att deras popularitet som protestparti kommer att hålla i sig, säger Feistel.