Hoppa till huvudinnehåll

Var noggrann när du köper hus

Mögel.
Mögel. Mögel. Bild: Yle/Mikko Koski mögelprov

Det gäller att hålla huvudet kallt vid husaffärer. Säljaren, mäklaren, konditionsgranskaren och köparen kan alla tro att huset är i skick men verkligheten kan vara mindre rosenröd. Mögelproblem kan finnas även om ingen är ute för att luras.

Milja Rannisto och Tapio Salmi i Jakobstad köpte sitt hus år 2000. Det var byggt i mitten på 1980-talet . Affären slutade med att räddningsverket brände ner det mögelskadade huset till grunden i april 2014.

Före det hade familjen försökt med en rad åtgärder för att komma till rätta med inneluftsproblemen i huset.

Provtagning av mögelskadat hus
Milja Rannisto och Tapio Salmi. Provtagning av mögelskadat hus Bild: YLE mögelhus

Familjen ville ha hus nära hobbyer

Det aktuella huset köptes år 2000 eftersom familjen var djurvänner, hade hundar och sysslade med ridning. Huset låg perfekt till ur den synvinkeln och passade familjen i övrigt.

- Huset var i skick förutom en mindre skada i golvet i duschen enligt säljaren och reparationen räknades bort från priset och analysrapporten visade att allt var i sin ordning i andra delar av huset, säger Tapio Salmi.

Problemen i andningsvägarna började först dyka upp hos barnen. Experter kallades in och huset sanerades mer eller mindre från golv till tak i olika omgångar och maskinell ventilation installerades.

- Vi bytte alla golv i huset och ganska mycket väggar också, vi installerade också maskinell ventilation men då drogs luften upp från grunden under huset tillsammans med de små mögelpartiklar som fanns där, säger Tapio Salmi.

Situationen blev bara värre och alla fyra i familjen drabbades av problem med andningsvägarna och i december 2013 beslöt familjen att nu måste man lämna huset.

Första anhalten blev en lägenhet men det fungerade inte och familjen måste flytta bort till en annan lägenhet på grund av mögelproblem i den första lägenheten.

Slutresultatet för husets del blev att det brändes ner av räddningsverkets personal i april 2014. Familjen bedömde att det inte var någon idé att försöka åtgärda det mer än som redan hade gjorts.

Det sorglustiga i den frågan var att arbetarskyddet inte tillät brandkåren att öva rökdykning i samband med den här operationen, eftersom det kunde medföra fara för brandmännen på grund av mögelsporerna.

Familjen har nu byggt ett nytt hus på samma tomt . Alla kostnader har fallit på familjens lott. Förutom ett nytt hus och reparationer i det gamla, har all inredning och kläder och textilier slängts bort och köpts nytt.

- Jag måste till och med slänga bort min plånbok, jag hade mitt kontokort liggande i bilen när jag åkte iväg till affären, säger Milja Rannisto.

Problemen i andningsvägarna består

Milja Rannisto arbetar som lärare i Karleby men har på grund av problemen i andningsvägarna inte kunnat arbeta sedan november ifjol men hon hoppas på att kunna jobba nästa läsår.

Det finns enligt henne troligen problem med inneluften i den skola där hon arbetar. Andra lärare har också symptom.

Mannen, Tapio Salmi, har konstaterats ha astma. Flickan i huset har kunnat återuppta ridning som hobby men det är inte möjligt för Milja. Familjen kan inte längre ha hundar.

Vem har ansvaret?

Enligt lag är det säljaren av huset som har ansvaret i fem år efter försäljningen. I samband med försäljning av lägenheter är ansvarstiden två år.

Det betyder också att den första säljaren har ansvaret även om det görs fler affärer med objektet under ansvarstiden om problemen inte åstadkommits av de nya ägarna.

- Det är ju klart, skadan måste ju kunna konstateras när den har skett, under vems ägo, säger fastighetsmäklare Jan Riska i Jakobstad.

Fastighetsmäklare Jan Riska i Jakobstad
Jan Riska. Fastighetsmäklare Jan Riska i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,fastighetsmäklare,jan riska

Hur ärliga är säljare i allmänhet, berättar de ärligt om husets historia?

- I våra trakter skulle jag nog säga att det är på en mycket ärlig nivå. Alla säljare är nog mycket måna om att inte hamna ut för någonting efter försäljningen. Till 99 procent berättar säljarna vad de känner till, säger Jan Riska.

Fastighetsmäklaren finns mellan parterna men det juridiska ansvaret ligger hos säljaren.

Konditionsgranskarens roll

Det finns inga absoluta krav på att en konditionsgranskning av ett hus måste ske i samband med en försäljning men det är det vanliga idag.

Bankerna kräver ofta en konditionsgranskning innan ett hus kan belånas.

Vilket ansvar har då en konditionsgranskare för sitt utlåtande om egnahemshus?

- Ja, det handlar om ett konsultuppdrag och det juridiska ansvaret är högst konsultuppdragets arvode, kostar en konditionsgranskning av en fastighet 500 euro så kan man högst bli ansvarig för 500 euro, säger Marcus Jansson vid företaget Detecta i Jakobstad.

- Det finns en okunskap och folk kanske tror att granskaren tar allt ansvar för det man kommit fram till under granskningstillfället.

Husklimatexpert Marcus Jansson
Marcus Jansson. Husklimatexpert Marcus Jansson Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,marcus jansson,Fastigheter & byggande,konditionsgranskning

Vad krävs av en konditionsgranskare, vilken utbildning måste man ha?

- Det finns olika certifikat och skolningar som man kan gå men det är inget krav på marknaden att de som utför granskningarna skall ha de här skolningarna.

- Det är på det sättet att man inte behöver nån skolning, en annan sak är om man får några kunder då, säger fastighetsmäklare Jan Riska.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten