Hoppa till huvudinnehåll

Vart ska du resa i sommar?

strand med ett fotavtryck
Vilket klimatavtryck lämnar vi i våra resmål? strand med ett fotavtryck Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press semester

Hav förorenas, natur förstörs och vissa turistdestinationer till och med stänger för att undvika miljökatastrofer på grund av turismen. Svara på vår enkät så kartlägger vi hur du lämnar det minsta möjliga klimatavtrycket under din resa i sommar.

Sommaren är runt hörnet och många av oss väntar ivrigt på årets höjdpunkt, sommarens obligatoriska utlandsresa. Enligt Statistikcentralen gjorde finländare i fjol under perioden maj-augusti 3,1 miljoner fritidsresor av vilka ca 2,5 miljoner var utomlands, och resorna avtar knappast i sommar. Samtidigt rapporteras det flitigt om olika katastrofala följder turismen har för miljön runtom i världen. Vissa populära turistdestinationer har även stängt helt och hållet för turister.

Ytterst oroväckande? Ja! Kommer det att hindra oss från att resa i sommar? Nej. Därför vill vi kartlägga vart finlandssvenskar planerar att resa i sommar. Utgående från resultatet kommer vi att publicera tips på hur du lämnar det minsta möjliga klimatavtrycket, undviker de största miljöbovarna och till och med främjar miljön.

Ja till samvetsgrannt resande i sommar!

Europa fortsätter att vara finländarnas favoritdestination året runt. Fjolårets främsta sommarresmål var Grekland, Turkiet och Spanien. Samma trend lär ska fortsätta i sommar. Stämmer det? Svara på vår enkät och berätta om dina resplaner i kommentarsfältet.

I svarsalternativen hittar du årets förhandsvfavoriter utgående från turistbyråernas utbud av paketresor.

Vart ska du resa eller vill resa i sommar?

Du kan välja flera alternativ.

Annanstans, vart? Berätta i kommentarsfältet.
44.0% (88 röster)
Kroatien
13.0% (26 röster)
Grekland
12.5% (25 röster)
Italien
10.5% (21 röster)
Spanien (fastlandet)
8.0% (16 röster)
Portugal
3.0% (6 röster)
Österrike
3.0% (6 röster)
Turkiet
3.0% (6 röster)
Kanarieöarna
1.5% (3 röster)
Malta
1.5% (3 röster)
Bulgarien
0% (0 röster)
Antal avgivna röster: 200