Hoppa till huvudinnehåll

Bageriernas bästa tid är nu

Det är inte bara bråttom hos blomsterhandlarna just nu. Också bagerierna har mycket att stå i när de flesta ska ha tårtor till sina examensfester.

Till exempel Andreas Knips hembageri i Kvevlax i Korsholm. Till en början trodde Andreas Knip att det skulle bli lite lugnare i år eftersom beställningarna var färre än normalt.

Men där fick han tji.

- Nu har det tagit fart. Läget är det samma som det alltid varit under de snart 25 år som jag hållit på, säger Knip.

Andreas Knip.
Andreas Knip. Andreas Knip. Bild: Yle/Kati Enkvist andreas knips hembageri,bagerier,bageriprodukter,Kvevlax,Korsholm

Värmen i bageriet är påtaglig och det är mycket personal på plats.

- Det finns flera extra personer här. Dels sommarjobbare och dels före detta anställda som lyckats ändra sina arbetsskiften för att kunna komma in på lite extra jobb.

Ingen ro

För Knip själv blir det otroligt långa dagar.

- Jag stiger upp kring 1-2 på natten. Om möjligheten finns tar jag en liten paus mitt på dagen. Normalt kommer jag hem 7-8 tiden på kvällen men nu den här veckan har det gått till 10-11 tiden.

Jobbar alla lika långa dagar?

- Personalen har nog mer normala arbetstider. Men det kommer nog att bli övertid i dag och i morgon, säger Knip.

500 tårtor och smörgåstårtor

För bagerierna är våren livligare tider med konfirmationer och skolavslutningar. Sen kommer bröllopen.

- Försäljningen ökar. Samtidigt faller vissa kunder, som skolorna, bort.

Blivande tårtor på Andreas Knips hembageri i Kvevlax.
Blivande tårtor. Blivande tårtor på Andreas Knips hembageri i Kvevlax. Bild: Yle/Kati Enkvist Bageri,tårtor,Tårta,deg,korsholm

Det som folk ska ha till sina examensfester är tårtor och smörgåstårtor. Knip uppskattar att man sammanlagt tillverkar kring 500 tårtor och smörgåstårtor.

Just nu har man nått upp till hälften av den mängden.

- Största delen hämtas trots allt i morgon bitti.

Smörgåsar på Andreas Knips hembageri i Kvevlax.
Smörgåsar. Smörgåsar på Andreas Knips hembageri i Kvevlax. Bild: Yle/Kati Enkvist andreas knips hembageri,smörgåstårtor,Bageri,bagerier

Det är smockfullt här i bageriet, hur ryms ni?

- Det blir nog ganska trångt, speciellt före vi hunnit skicka ut något. Men redan nu har vi skickat iväg tre bilar, säger Knip.

Prinsesstårtan håller stånd

Bland tårtorna är de vita prinsesstårtorna som ser ut som studentmössor fortfarande populära, precis som bärtårtorna.

- Men det har börjat gå åt mer cheesecakes och macarons. Småbröden har minskat i popularitet.

Ska du själv gå på någon skolavslutning i morgon?

- Vi har inga såna inom familjen i år. Det kan nog vara att det är sängen som lockar när det här är över.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten