Hoppa till huvudinnehåll

Båt kapsejsade på Medelhavet - över 700 hamnade i vattnet

En flyktingbåt kantrar utanför Libyens kust onsd. 25.5.2016
Italiens kustbevakning publicerade bilder på en kapsejsande båt med flyktingar och migranter i början av veckan. Båten på bilden är inte den som artikeln handlar om. En flyktingbåt kantrar utanför Libyens kust onsd. 25.5.2016 Bild: EPA/ITALIAN NAVY flyktingar,migranter,asylsökande (process),drunkning,Medelhavet,Libyen,Italien,marinen,FN:s flyktingkommissariat

Hundratals människor riskerar att drunkna efter ytterligare en båtolycka på Medelhavet. Internationella Organisationen för Migration IOM säger att det fanns 700 personer ombord på båten, som var 25-30 meter lång.

På Medelhavet pågår en stor räddningsoperation efter att en båt med hundratals människor ombord kapsejsade nära den grekiska ön Kreta.

Flera fartyg i närheten har kommit till undsättning och försöker hjälpa att få upp människor ur vattnet bland annat genom att kasta ner livbojar till dem, säger den grekiska kustbevakningen till nyhetsbyrån AFP.

Den grekiska kustbevakningen uppger att 340 människor har räddats och fyra kroppar bärgats ur vattnet, men operationen pågår ännu och hundratals kan ännu vara saknade.

Fyra fartyg som fanns i närheten hjälper till att bärga människor ur vattnet, och den grekiska kustbevakningen har skickat två patrullbåtar och två helikoptrar till platsen.

Det här var den andra båten som hittades i södra Egeiska havet på bara en dryg vecka, vilket tyder på att människosmugglare söker nya rutter för att undvika Natos skepp.

Dödsfallen är de första i grekiska vatten sedan april efter att EU:s och Turkiets kontroversiella flyktingavtal slöts och stoppade trafiken mellan Turkiet och Grekland och har tvingat människor att ta andra rutter istället.

Samtidigt meddelar Libyen att man har bärgat över 100 kroppar ur vattnet nära kusten. Libyens kustbevakning hittade en tom båt igår - den hade troligen kapsejsat redan på onsdagen.

Över tusen människor har drunknat under de senaste tio dagarna och Libyen kritiserar EU för att inte göra annat än räkna kropparna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes