Hoppa till huvudinnehåll

EU:s gemensamma flyktingpolitik löper dåligt

Flyktingar går i land i Lampedusa efter att ha räddats ur havet av fartyget Aquarius.
Flyktingar går i land i Lampedusa efter att ha räddats ur havet av fartyget Aquarius. Bild: EPA/ELIO DESIDERIO flyktingar,migranter,Medelhavet,Lampedusa,aquarius,Italien,båtar,fartyg

För många flyktingar slutar drömmen om Europa redan på Medelhavet. Bara i år har mer än 2 500 människor drunknat på vägen till Europa.

Juristen Thomas Bergman från FN:s flyktingorgan UNHCR betonar vikten av att Europa i nuläget upprätthåller en tillräcklig sjöräddningskapacitet på Medelhavet.

- Vi vill att Europa öppnar upp för andra möjligheter också, så att de här farliga vägarna inte är den enda möjligheten att söka skydd i Europa. Man borde erbjuda säkra rutter till Europa via vidare bosättning, det vill säga genom kvotflyktningspolitik, säger Thomas Bergman.

Nya idéer behövs

Thomas Bergman deltog i stora utskottets och framtidsutskottets utfrågning om flyktingpolitiken i riksdagen på fredagen. Med var också Michael Spindelegger från det internationella institutet ICMPD som forskar i invandrarpolitik.

Spindelegger säger att det i nuläget är Grekland som ensam bär ansvaret för flyktingarna, och att EU behöver ett gemensamt flyktingsystem.

- Jag tror vi måste komma på nya idéer till flyktingsystemet. Alla länder behöver inte medverka på samma sätt. Så det vi måste göra är att utvidga bilden. Något land skulle kunna bidra mer till själva konflikten, de kunde vara med och lösa problemet, föreslår Michael Spindelegger, generaldirektör på ICMPD.

Alltför många drunknar

Rutten från Nordafrika till Europa används i allt högre grad igen. De flyktingar som kommer via Turkiet till Grekland har minskat men samtidigt har de som kommer över Medelhavet från Libyen till Italiens kust ökat. Och det är en flykting på 23 som inte klarar av den farliga vägen till Europa. Bara den gångna veckan befarar man att 700 flyktingar har drunknat.

Det är viktigt att vi inte tappar medkänslan för det mänskliga lidandet påminde samlingspartisten Anne-Mari Virolainen, som är ordförande för riksdagens stora utskott och höll i ordet på fredagens utfrågning.

- EU:s gemensamma flyktingpolitik löper dåligt, exempelvis har omfördelningen av flyktingar mellan EU-länderna förverkligats endast till en mycket liten del, påpekade Virolainen.

EU har inte lyckats få i gång registreringen av flyktingar i de hotspot-centraler som upprättats i Grekland och Italien. Och inte heller omfördelningen av de 66 000 flyktingar EU-länderna kom överens om i höstas har blivit av som planerat.

Asylansökan kunde gälla inom hela unionen

På längre sikt behövs det ett helt nytt flyktingsystem där en asylansökan inlämnad i vilket EU-land som helst skulle gälla inom hela EU, säger Thomas Bergman från UNHCR.

- Det som borde fås till stånd nu är fungerande registreringscenter inom de områden dit folk just nu anländer och en intern omfördelning inom Europa enligt det existerande beslutet. Det är den kortsiktiga lösningen, men den långsiktiga lösningen är ett nytt EU-system, säger Bergman.

Det nya EU-systemet skulle gå ut på att varje EU-land i framtiden skulle ha ett registreringscenter där flyktingarna lämnar in sina asylansökningar, men därefter skulle själva asylansökan kunna behandlas i vilket EU-land som helst.

Fördelningen av flyktingarna mellan EU-länderna skulle ske enligt en överenskommelse länderna enats om, rekommenderar FN:s flyktingorgan UNHCR.

Läs också