Hoppa till huvudinnehåll

Finlands anfallsspel fixade ny kvalseger: "Härlig känsla"

I april besegrade Finland Montenegro med hela 7–1 och i kväll Valkeakoski bjöds publiken på fyra finländska fullträffar då landslaget besegrade Irland med 4–1.

Efter en kontrollerad start kom det blåvita hemmalaget igång efter en halvtimmes spel. Linda Sällström stod för ett fint förarbete och Emmi Alanen nickade in öppningsmålet.

Även Finlands andra fullträff var snygg. Efter 39 minuters spel hittade Tuija Hyyrynen anfallaren Sällström som serverade Jenny Danielsson och 2–0 var ett faktum.

Två fullträffar också i andra halvlek

Finland besegrade Irland på bortaplan i september med 2–0. I Valkekoski mäktade landslaget med hela fyra fullträffar då Natalia Kuikka och Linda Sällström hittade rätt i andra halvlek.

Irlands inhoppare Stephanie Roche reducerade till 1–3, men hemmasegern var aldrig hotad. Tack vare segern med 4-1 befäste Finland sin andra plats i tabellen efter Spanien.

– Riktigt härlig känsla just nu! Vi gjorde precis det vi skulle göra. Vi hade vår gameplan och följde den till hundra procent. Allt det taktiska funkade, säger en glad Sällström till Yle Sporten efter kampen.

Bättre än på länge

Sällström berättar att man visste att Irland – som nu i praktiken är ute ur EM-spekulationerna – kommer hårt i början, och att Finland under den första kvarten koncentrerade sig på att hålla siffrorna på 0-0.

– Vi visste att det sen skulle uppstå utrymme bakom deras ytterbackar som vi kan utnyttja i vårt anfallsspel – och det var ju så vi gjorde alla våra mål. Vi kom förbi på kanten, spelade in framför mål och satte in bollen.

När har Finland senast spelat en bättre landskamp?

– Jaa-a, bra fråga ... Det var nog ett tag sen. Vi har gjort bra perioder i matcher som vi sen varvat med dåliga, men idag gjorde vi precis allt som vi skulle i 90 minuter. Jag är väldigt nöjd, säger Sällström.

Nästa motståndare: Portugal

Finland spelar sin följande EM-kvalmatch på tisdag i Helsingfors. Då står Portugal för motståndet. Gruppvinnaren går direkt till EM-slutturneringen som spelas nästa sommar i Holland.

Sex av åtta grupptvåor tar sig också vidare. De två sämsta grupptvåorna möts i en playoffmatch om den sista EM-biljetten.

Finland–Irland 4–1 (2–0)
FIN: Alanen 32, Danielsson 39, Kuikka 70, Sällström 87
IRL: Roche 76

EM-kvalet, grupp 2
Spanien 18
---------------
Finland 12
---------------
Irland 6
Portugal 3
Montenegro 0