Hoppa till huvudinnehåll

Fråga fritt: Varför heter åstränderna i Åbo västra och östra?

Varför heter det östra åstranden och västra åstranden, inte norra och södra? Det började Alf Jansson undra på en gång då han körde inne i Åbo. Nu ska han få svar på sin fråga!

Alf ”Affe” Jansson får chans att ställa sin fråga, vid ån, givetvis. Jouni Elomaa och Arja von Schöneman är guider i Åbo sedan länge och kan staden utan och innan. Jouni Elomaa har svaret på frågan.

Egentligen finns det två orsaker, förklarar Elomaa. En orsak är att staden fick sin början vid domkyrkan och Gamla stortorget. Tittar man på ån, så ser man att den svänger en aning. Efter Biblioteksbron blir uppdelningen i västlig och östlig riktning tydligare.

– En annan rent estetisk orsak märker man då man tittar på kartan. Gatorna, till exempel Auragatan, löper vertikalt i förhållande till ån och inte från söder till norr.

Alf Jansson
Alf Jansson ställde en fråga via Yle Åbolands webb Alf Jansson Bild: Yle/Nina Bergman alf jansson

– Hur många grader skiljer det sig från riktiga norr, frågar Alf Jansson.

Ungefär fyrtio grader, säger Jouni Elomaa.

– Så ni tycker det är helt okej att fortsätta tala om västra och östra sidan?

Naturligtvis, säger Jouni Elomaa.

Jouni Elomaa
Åboguiden Jouni Elomaa gav Alf Jansson ett svar på frågan. Jouni Elomaa Bild: Yle/Nina Bergman jouni elomaa

Frågan om frågan

Nu kvarstår endast frågan om vad som fick Affe att fundera på saken. Och han berättar.

– Klockan var ungefär tolv en gång då jag körde över Martinsbron, alltså från norr till söder. Solen lyste mig rakt i ansiktet och då började jag fundera hur det kan vara så, jag kör ju från väster till öster! Jag måste gå hem för att titta på kartan och faktiskt, här vid Marina Palace löper ån ungefär i riktning klockan två till klockan åtta (om man jämför med urtavlan). Öster om Aurabron löper ån brantare.

Vad vill du veta om dina egna hemknutar?

Ställ en fråga och vi hjälper dig med svaret!
Av de frågor som kommer in till redaktionen väljer vi regelbundet ut tre som vi ordnar en omröstning kring. Efter det är det du som avgör vilken av dem vi ska ta itu med! Det gör du genom att på webben rösta på den fråga som intresserar dig mest.

Insamlingen av frågor har upphört. Om du har ett nyhetstips kan du var direkt i kontakt med Yle Åboland.