Hoppa till huvudinnehåll

Gratis trädgårdsdag i Kimito på söndag

Gunilla Törnroos öppnar en vallmoblomma.
I Westers trädgård har vallmon just slagit ut. Gunilla Törnroos tycker om att kombinera ätbart med vackra blommor. Gunilla Törnroos öppnar en vallmoblomma. Bild: Yle/Monica Forssell Vallmoväxter

Nyttoväxterna är fortfarande trendiga i trädgården. Det tror Gunilla Törnroos som håller i spaden på Westers trädgård där det på söndag ordnas stor trädgårdsdag.

- Människor vill odla sådant som går att äta medan prydnadsblommorna kanske får ge vika, förklarar Gunilla Törnroos.

Gunilla Törnroos öppnar en vallmoblomma.
Gunilla Törnroos. Gunilla Törnroos öppnar en vallmoblomma. Bild: Yle/Monica Forssell gunilla törnroos

På söndag den 5 juni ordnas det trädgårdsdag i Westers. Dagen är gratis och bjuder på föreläsningar av experter som Anna Kamara, Johan Slätis, Victoria Hagman samt Marja och Jim Prehti-Wright.

- Vill man ha råd då det gäller den egna trädgården kan man ta med sig skisser eller foton, tipsar Gunilla Törnroos.

Det kommer också att finnas plantförsäljare på plats.

Angelica eller kvanne i Westers trädgård.
Angelica eller kvanne användes tidigare som krydda och medicinalväxt. Angelica eller kvanne i Westers trädgård. Bild: Yle/Monica Forssell kvannesläktet,kvanne

Gunilla själv tror att nyttoväxter fortfarande är det som människor satsar helst på i sina trädgårdar just nu.

- Man kanske vill vara lite självförsörjande.

De populära odlingslådorna i till exempel Åbo berättar också något om intresset för odling och Gunilla Törnroos tipsar om att satsa på örter och kanske en tomatplanta i odlingslådan.

- Vattnar man rejält när man vattnar så utvecklar tomaten starka, djupa rötter och då klarar den sig, säger Gunilla Törnroos.

I sin egen trädgård kombinerar Gunilla friskt ätbara växter med prydnadsväxter. Och en del ätbara odlar hon för att de är vackra.

Vallmo i Westers trädgård.
Vallmo i Westers trädgård. Bild: Yle/Monica Forssell Vallmoväxter

- Jag vill att det ska vara vackert och att det ska finnas lite överraskningar och använder till exempel kronärtskockan lite som blomma - den har en fin form och fina färger, förklarar Gunilla.

Gunilla Törnroos gillar också de lite svårare eller speciellare växterna.

- Gärna får det ju finnas något lite speciellt i trädgården. Det är roligt att ha något lite främmande som man kan berätta om!

Vindruvor i Westers trädgård.
I växthuset finns vindruvor och citroner och i år provar Gunilla också på vinrankor ute på åkern. Vindruvor i Westers trädgård. Bild: Yle/Monica Forssell vindruvor

Utanför växthuset står ett fikonträd som redan har flera gröna frukter. Ett olivträd har också vuxit sig frodigt – dessvärre har det hittills vägrat ge någon skörd.

- Nu har trädet fått ny mylla med mera kraft så nu ska vi se om det inte ändå ska bli några oliver, säger Gunilla.

Westers trädgård.
Westers trädgård. Bild: Yle/Monica Forssell westers trädgård,trädgårdar

Den exceptionellt varma och soliga våren märks också i Gunilla Törnroos trädgård.

- Allt växer otroligt snabbt – speciellt ogräsen. Har man renast några gånger är de ju där igen förrän man fått något annat gjort, skrattar Gunilla Törnroos. Man måste bara se lite mellan fingrarna och satsa på att så och plantera nu istället.

Westers trädgård finns i byn Kila på Kimitoön.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland