Hoppa till huvudinnehåll

Kräksjukan på Silja Symphony fortsätter – 10 nya fall

M/s Silja Symphony
M/s Silja Symphony Bild: Marko Stampehl / Tallink Group M/S Silja Symphony,Tallink Silja Oy,Silja Line

Epidemin med kräksjuka fortsätter på Silja Symphony. Enligt kommunikationsdirektör Marika Nöjd har tio passagerare under natten fått symptom av kräksjuka. En liknande epidemi har aldrig tidigare inträffat på en Sverigefärja.

Institutet för hälsa och välfärd THL bekräftade igår att epidemin handlar om norovirus.

– Vi desinficerar mycket noggrant. Det är också viktigt att passagerarna tvättar sina händer ordentligt, säger Tallink Siljas kommunikationsdirektör Marika Nöjd.

Fartyget kommer idag att åka mot Stockholm enligt planerna. Nöjd säger att passagerarna blivit informerade om situationen.

Storstädning på söndagen

På söndagen den 5 juni kommer Silja Symphony att storstädas med desinficeringsmedel vilket innebär att fartyget kommer att trafikera med en undantagstidtabell mellan Helsingfors och Stockholm den 4.6-6.6.

Under storstädningen vid Olympiaterminalen i Helsingfors töms fartyget på både passagerare och besättning då hundratals utomstående städare kommer till båten.

På grund av den tidskrävande städningen kommer fartyget inte att stanna i Mariehamn under natten mellan den 4 och 5 juni. Undantagsvis tas inga nya passagerare med den 4.6 från Stockholm, endast passagerare som återvänder till Helsingfors får åka med.

På söndagen den 5 juni åker båten tillbaka till Stockholm klockan 20.00 och stannar i Mariehamn klockan 5.35. Den 6 juni trafikerar Silja Symphony normalt från Stockholm mot Helsingfors.

Hittills har kring 200 passagerare och besättningsmedlemmar drabbats av kräksjuka ombord på båten. Under epidemin har 12 000 passagerare rest med fartyget.

Ingen liknande epidemi tidigare på en Sverigefärja

Specialforskaren Satu Murtopuro vid avdelningen för infektionssjukdomar på THL säger att det är första gången som en epidemi i den här skalan pågår på en passagerarfärja mellan Finland och Sverige.

– Utomlands har liknande epidemier funnits, men vi har inte tidigare haft liknande fall på Sverigefärjorna.

Enligt Murtopuro analyserar man fortfarande prover som tagits från båtens ytor och av passagerarna.

– Största delen av resultaten kommer vi att få under nästa vecka.

Prover har bland annat tagits från handtag, toaletter och mat.

Handhygien viktigt

Murtopuro säger att det är rederiets sak att bestämma om fartyget eventuellt måste stanna i hamn.

– Det är deras sak att bestämma hur de sköter desinficeringen och om de upplever att de måste låta fartyget stanna i hamn eller om de sköter rengöringen under dagen då båten står i hamn mellan resorna.

Murtopuro poängterar vikten av handhygien för dem som ska åka med Silja Symphony under de närmaste dagarna.

– Norovirus sprids lätt mellan människor och att tvätta händerna ordentligt med vatten och tvål innan och efter maten samt efter toalettbesök är det enda sättet att stoppa spridningen av viruset.

HBL: Över 1 000 maratonlöpare ombord

Hufvudstadsbladet skriver att över 1 000 maratonlöpare ska åka med Silja Symphony på fredagen för att delta i Stockholm marathon som ordnas i helgen.

Enligt tidningens uppgifter har bara ett tjugotal avbokat resan.

Sammanlagt har 140 resenärer avbokat sin resa på grund av epidemin.