Hoppa till huvudinnehåll

Kvarkenprojektet fick back i Bryssel

Miniatyrer av den planerade nya Kvarkenfärjan utprintade på 3D-printer av Kvarkenrådet.
Miniatyrer av den planerade nya Kvarkenfärjan utprintade på 3D-printer av Kvarkenrådet. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist Wärtsilä Vasa,ny kvarkenfärja

Kvarkenprojektet Midway Alignment går inte vidare till nästa skede i Bryssel i den här omgången. Nu måste projektets finansiering finslipas i väntan på nästa finansieringsomgång.

- Kommissionens granskningsorgan INEA har konstaterat att projektet inte uppfyller alla tekniska krav som ställs, säger projektkoordinator Mathias Lindström, vd för Kvarkendrådet.

Det här betyder ändå inte enligt Lindström att projektet skulle vara hotat.

Mathias Lindström, direktör på Kvarkenrådet
Mathias Lindström, direktör på Kvarkenrådet Bild: YLE/Marcus Lillkvist kvarkenrådet

- Vi har ju hela tiden utgått från att vi kommer att söka flera gånger ur Motorways of the Seas -programmet. Nu måste vi analysera brevet från INEA och finslipa ansökan, säger Lindström.

Lindström konstaterar att projektet fortfarande har stort stöd inom EU-kommissionen och hos koordinatorn för Motorways of the Seas-programmet.

Kvarkenprojektet Midway Alignment of the Bothnian Corridor är ett projekt för att utveckla trafikstråket över Kvarken och innebär förutom en ny färja för Kvarkentrafiken också infrastruktursatsningar på båda sidor av Kvarken.