Hoppa till huvudinnehåll

"Någon måste våga fatta tråkiga beslut om Borgå bb"

Nyfödd baby
Nyfödd baby Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm förlossningssjukhus

Marja Manninen-Ollberg, Samlingspartiet i Sibbo, röstade mot en ansökning om tilläggstid för förlossningsverksamheten vid Borgå sjukhus. Hon får skarp kritik av andra kvinnor och mödrar.

Många invånare i Östnyland är upprörda och arga över att nämnden för Borgå sjukvårdsdistrikt inte vill ansöka om undantagslov för Borgå bb.

Beslutet innebär i praktiken att förlossningsavdelningen vid Borgå sjukhus stänger vid årsskiftet. Ett undantagslov hade gett tid för avdelningen att fortsätta till slutet av 2019. Av nämndens medlemmar röstade sju mot att ansöka om lov, sex för att ansöka. Av de sju som röstade mot var sex män och en kvinna, alla de som röstade för var kvinnor.

”Inte en genusfråga”

Kvinnan som anser att Borgå bb inte har en framtid är Marja Manninen-Ollberg från Samlingspartiet i Sibbo. Hon är specialläkare i geriatri och har barn och barnbarn.

Yle Östnylands publik riktar tidvis skarp kritik mot att Manninen-Ollberg som kvinna inte stöder förlossningsverksamheten. Hon själv ser inte beslutet som en genusfråga, trots fördelningen mellan åsikterna.

- Men kanske vi kvinnor har en lite större benägenhet att rösta med känslorna, och diskussionen kring bb-frågan har cirkulerat starkt kring känslor.

För Manninen-Ollberg var det ett faktabeslut.

- Varför skulle det att jag är kvinna göra det omöjligt för mig att fatta ett beslut utgående från fakta?

Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus
Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus Bild: Yle/Stefan Paavola förlossning

”Någon måste fatta tråkiga beslut”

Marja Manninen-Ollberg följer de linjedragningar som har gjorts och anser att det skulle hämma utvecklingen av resten av sjukhuset om man drar ut på tiden med att stänga bb.

- Någon måste våga fatta de tråkiga besluten.

Marja Manninen-Ollberg berättar att hennes svägerska har fött både i Helsingfors och på Borgå bb och har haft goda erfarenheter av Borgå.

- Jag förstår nog vad de som försvarar Borgå bb talar om.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland