Hoppa till huvudinnehåll

OS-aktuella Nanna Vainio: Man måste inte vara duktig på allt

Badmintonspelare Nanna Vainio.
Nanna Vainio Badmintonspelare Nanna Vainio. Bild: Christoffer Westerlund Nanna Vainio,badminton

Långa dagar, krävande studier och för lite sömn. Det är vardagsmat för många studerande idrottare. Men ibland måste man lätta på kraven och be om hjälp.

OS-aktuella badmintonspelaren Nanna Vainio vet vad hon talar om. Hon klarade gymnasiet på tre år och som 24-åring är hon nu färdig ekonomie magister och klar för OS i Rio. När hon nu ser tillbaka på studietiden i England och Danmark har hon många goda minnen, men hon har också upplevt kämpiga stunder.

Speciellt i slutet av studierna blev tempot väldigt hektiskt och OS-kvalet väntade.
- Jag gick jättemycket ner i vikt, sju kilo på två månader bara för att jag inte hade tid att äta, berättar Vainio om de sista månaderna i Danmark innan hon beslöt sig för att flytta hem igen.

Jessica Rautelin 2015
Jessica Rautelin Jessica Rautelin 2015 Bild: Yle/Marina Helenelund mångkampare

Familjen viktig

Mångkamparen Jessica Rautelin har också haft en arbetsdryg vår. Förutom studentskrivningarna har hon klarat kvalgränsen för U20 -VM i Polen och dessutom skrivit inträdesprovet till medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Att ha två stora ambitioner har sina risker. Det är något som Jessica är väl medveten om.
-Det är jätteviktigt med stödet från familjen. Min mamma känner mig och märker varningssignalerna, säger Jessica. När det blir för stressigt vet man inte vad man behöver mest - om man borde sova, fortsätta läsa eller fara på träningar.

Måste inte vara duktig på allt

- Just nu har jag satt ner alldeles för mycket tid på att fundera på att jag borde söka ett jobb och få arbetserfarenhet, skrattar Nanna och berättar att hon måste påminna sig själv om att det räcker gott o väl att fokusera på Rio.

- Vi är många unga kvinnor i min gren som är ambitiösa och vill vara bra på alla plan i livet. Det är något som jag diskuterar mycket med min tränare och mentala tränare - att inte försöka vara så duktig på allt hela tiden.