Hoppa till huvudinnehåll

Överraskande bra BNP-siffror för Finland

Sprängingsarbete på bygge
Byggandet bidrar till de oväntat bra BNP-siffror för Finland Sprängingsarbete på bygge Bild: Mikael Crawford/Yle byggande,byggnadsarbeten,sprängningsarbeten

Finlands ekonomi växer snabbare än man hittills har trott, visar färska uppgifter från Statistikcentralen där gamla siffror nu justeras uppåt.

Den ekonomiska tillväxten var under årets första kvartal snabbare än medeltalet i EU-länderna.

Bruttonationalprodukten ökade under januari-mars med 0,6 procent jämfört med föregående kvartal. Det som bidrog till ökningen var byggandet och servicesektorn.

Jämfört med första kvartalet år 2015 ökade den arbetsdagskorrigerade BNP-siffran under årets första kvartal med 1,6 procent.

År 2015 växte ekonomin med 0,7 procent vilket är 0,2 procentenheter mera än vad de tidigare beräkningarna har visat.

Aktias chefsekonom: Har skett en viss vändning

Aktias chefsekonom Heidi Schauman säger att siffrorna från Statistikcentralen är en positiv överraskning.

- Det understryker att Finlands ekonomiska situation har sett en viss vändning och att konjunkturen ser bättre ut än tidigare.

Schauman påpekar att tillväxten i Finland är konsumtionsdriven, medan både exporten och importen fortfarande minskar.

- Dragkraften från utlandet som vi så desperat skulle behöva i Finland - den finns inte riktigt ännu där.

Amorteringsfritt bra för konsumtionen

Den goda nivån på konsumtionen förklaras enligt Schauman delvis av bankernas utspel i fjol då bolånekunderna erbjöds amorteringsfria månader som ett sätt att stimulera ekonomin.

- Speciellt lite mer långsiktiga inköp har gjorts mera än tidigare, och där kan amorteringsfria månader spela in. I stället för att amortera har man valt att köpa en ny bil, till exempel.

Siffrorna för första kvartalet i år och sista kvartalet i fjol talar för att vi har sett en konjunkturvändning i den finska ekonomin, anser Schauman.

- Vi går mot lite bättre tider och vi kommer att ha tillväxt på kring en procent i år och nästa år.

- Fortsättingsvis har vi de strukturella problemen som bör åtgärdas för att vi ska komma till tillväxttakter som är betydligt bättre än en procent. Men jämfört med de senaste åren - visst ser det lite bättre ut, säger hon.