Hoppa till huvudinnehåll

Pam, STTK och Akava med om konkurrenskraftsavtal - om Metall är med

PAM:s ordförande Ann Selin efter förbundets styrelsemöte 17.3.2016.
PAM:s ordförande Ann Selin efter förbundets styrelsemöte 17.3.2016. Bild: All Over Press / Petteri Paalasma Ann Selin,Servicefacket (PAM),konkurrenskraft,samhällsfördrag

Servicefacket Pam meddelar att förbundet är med om konkurrenskraftsavtalet förutsatt att Metallarbetarförbundet är med.

Pams styrelse fattade med rösterna 12-4 beslut om saken vid sitt möte i eftermiddags.

- Det har varit ett hårt arbete, sade ordförande Ann Selin efter mötet.

Enligt Selin kan man inte fröjdas över resultatet, men det är mycket bättre för Pams medlemmar att vara med än att bli utsatta för regeringens åtgärder.

Pam representerar cirka 400 000 arbetstagare inom olika branscher.

Tjänstemanncentralen STTK:s styrelse har för sin del godkänt avtalet villkorligt. STTK förutsätter att Metallförbundet är med och att alla centralorganisationer anser att avtalet är tillräckligt täckande.

Också akademikercentralen Akava har godkänt avtalet, förutsatt att Metallförbundet är med. Beslutet var enhälligt.

Metall sitter i möte

Metallarbetarförbundets och arbetsgivarsidan Teknologiindustrins förhandlingar om att gå med i avtalet för att förbättra konkurrenskraften drar ut på tiden.

Meningen var att Metalls förbundsstyrelse skulle samlas klockan 12 för att ta ställning till förhandlingsresultatet, men mötet kom igång först på eftermiddagen.

Man har från flera håll signalerat att ett godkännande av avtalet för ökad konkurrenskraft nu beror på om Metallarbetarförbundet går med eller inte.

Avgörande dag

FFC:s ordförande Lauri Lyly och Finlands Näringsliv EK:s vd Jyri Häkämies sade i Yles morgon-tv och Radio 1 i att fredagen är en avgörande dag. Båda var hoppfulla och trodde att avtalet blir av.

Det som nu diskuteras är hur frågan om de 24 extra arbetstimmarna ska lösas. Båda hoppades på att metallbranschen och servicefacket Pam kommer fram till en lösning i dag.

– Förlängningen av arbetstiden har varit en utmaning, men jag tror och hoppas ändå på att man kan komma fram till en lösning för varje enskild bransch, sade Häkämies.

Alternativen om konkurrenskraftsavtalet inte blir av är dåliga, anser Häkämies och Lyly. Häkämies och Lyly säger att det inte har diskuterats något alternativ, men det skulle innebära skattehöjningar och tvångslagar.

– Det är ett sämre alternativ om regeringen ensam dikterar villkoren, och eventuella tvångslagar skulle vara orättvisa. Det är bättre att föra saken vidare genom gemensamma överenskommelser, säger Lyly.