Hoppa till huvudinnehåll

Svensk miljardär äger tusentals bostäder i Helsingforsregionen

Erik Selin, styrelseledamot i Sato
Erik Selin har tjänat miljarder på fastighetsinvesteringar. Erik Selin, styrelseledamot i Sato Bild: Sato Erik Selin

Miljardären Erik Selin äger så stor del av bolaget Sato att det motsvarar 3 600 bostäder i huvudstadsregionen. Bostadsbolaget Sato är i dag till största delen i utländska händer.

- Göteborg och Helsingfors är ganska lika varandra. Det är ungefär samma storlek, städerna ligger vid kusten och vi har spårvagnar, säger Erik Selin.

Göteborg och Helsingfors är ganska lika varandra.― Erik Selin

Selin reser varje månad till Helsingfors. Han är styrelseordförande för Sato, ett bolag som äger och hyr ut bostäder. Ifjol köpte det svenska bolaget Fastighets Ab Balder över hälften av det finländska bolaget Sato, som äger tusentals hyresbostäder i huvudstadsregionen. Göteborgaren Erik Selin är storägare i Balder och nu också i Sato.

- Jag är väldigt glad och tacksam för att vi fått möjligheten att köpa in oss i Sato och vår målsättning är att vara kvar där för alltid. Jag tror på Finland långsiktigt, säger Selin.

Så många bostäder äger Erik Selin i huvudstadsregionen

Erik Selin är ensam ägare i bolaget Erik Selin Fastigheter, som äger 35,9 procent av Fastighets AB Balder. Och Balder äger 54,3 procent av det finländska bolaget Sato.

Satos bostäder i Helsingfors
Det här är ett av Satos hyreshus i Helsingfors. Satos bostäder i Helsingfors Bild: Sato sato

I slutet av mars 2016 ägde Sato 23 365 bostäder hyresbostäder i tillväxtcentra i Finland. Ungefär 80 procent av bostäderna Sato äger finns i Helsingforsregionen.
Helsingforsregionen är i väldigt stark tillväxt, det är populärt att flytta till Helsingfors. Det är det viktigaste för en fastighetsinvesterare - att det är en marknad som folk vill vara på.― Erik Selin

Räknar man ut hur mycket Erik Selin äger i Balder som äger en andel av Sato, och hur många Sato-bostäder det finns i Helsingforsregionen så går det att säga att Erik Selin äger lite på 3600 bostäder i huvudstadsregionen.

- Helsingforsregionen är i väldigt stark tillväxt, det är populärt att flytta till Helsingfors. Det är det viktigaste för en fastighetsinvesterare - att det är en marknad som folk vill vara på, säger Erik Selin.

Han är styrelseordförande i Sato och vd för Fastighets ab Balder, som äger bostäder i svenska städer som Stockholm, Göteborg och Öresund.

Nummer 854 på global miljardärslista

Erik Selin är nummer 854 på Forbes lista över miljardärer. Enligt Forbes är Erik Selins förmögenhet mer än 2 miljarder euro. Selins mest värdefulla egendom är den andel han äger i Fastighets Ab Balder, som han grundat 2005, skriver Forbes.

Det viktiga är att man jobbar med någonting man tycker är roligt, och med folk man tycker om.― Erik Selin

- Det viktiga är att man jobbar med någonting man tycker är roligt, och med folk man tycker om. Och är man frisk och har en familj, då kan man inte ha det bättre. Om du har jättemycket pengar eller mindre - det blir man inte lycklig av i sig. Driver man egna bolag så har man fördelen att man kan välja väldigt mycket vem man jobbar med. Det är en enorm förmån, säger Erik Selin.

Största delen av Sato är idag i utländsk ägo

Under 2015 har Fastighets Ab Balder köpt aktier i Sato av pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen, arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma och flera mindre ägare.

Det nederländska pensionbolaget APG Asset Management äger 22,8 procent av Sato sedan 2014. De andra stora ägarna är finländska.

Ingen stor rusning av utländska fastighetsinvesterare

Enligt projektchef Anssi Salonen på branschorganisationen Rakli är utländska fastighetsinvesterare intresserade av Helsingforsregionen. Men det är inte helt lätt att ta sig in på marknaden, och därför har inte så många utländska investerare köpt bostäder i Helsingforstrakten.

- Det lönar sig inte för utländska investerare att komma hit och köpa enstaka hus, det borde vara en tillräckligt stor helhet för att det ska bli lönsamt. Dessutom får man inte så stor vinst på hyresbostäder, för utländska investerare kan det vara svårt att ordna underhållet av husen tillräckligt effektivt för att det ska löna sig, säger Anssi Salonen.

Värt att satsa på underhåll av bostäderna

Svenska Erik Selin och bolaget Balder köpte andelar i Sato eftersom det var lättare att köpa aktier i ett bolag än att köpa enstaka hus.

- Jag hade tittat på att göra lite olika investeringar i Helsingfors, men vi hade inte riktigt lyckats med det. Jag fick höra från en av mina banker att en del i Sato var till salu, de sa att jag kunde titta på det lika väl som att köpa hus själv, säger Erik Selin.

Men det är också en balansgång - skulle man renovera allting till toppskick så blir det högre hyror― Erik Selin

I juni 2014 skrev Yle Huvudstadsregionen om invånare i Satos delägarbostäder som var missnöjda med underhållet. Erik Selin konstaterar att ambitionerna gällande underhållet av bostäderna är bra på Sato idag.

-Underhåll av bostäder är ingen dålig affär, det är tvärtom bra. Men det kan alltid ske misstag. Men det är också en balansgång - skulle man renovera allting till toppskick så blir det högre hyror, säger Erik Selin.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen