Hoppa till huvudinnehåll

Disco K-50 lockar festande femtioplussare

K50-disco på gamla studenthuset.
K50-disco på gamla studenthuset. Bild: Lilu Nissinen-Turja, Otto Helkama diskomusik,Gamla studenthuset,dans

Trots att man blivit äldre kan man ibland vilja njuta av en rejäl utekväll. Det är dock lätt hänt att man känner sig lite malplacerad bland alla 20-åringar på nattklubben. Svaret kan då vara ett disco med 50 år som nedre åldersgräns.

Lilu Nissinen-Turja är grundaren och eldsjälen bakom Disco K-50 som under sina tio år utvecklats från en småskalig sammankomst till ett månatligt evenemang som drar över tusen glada festare till Gamla studenthuset i Helsingfors.

- Idén föddes i mitt eget behov av att kunna gå ut och ha roligt med andra. Det var dock svårt att hitta ställen där folk i min egen ålder trivdes. Jag började tänka att kanske man kunde ordna något för äldre människor.

Discot där ingen tycker att man är pinsam

Hösten 2005 började Lilu leta efter lämplig lokal för ett disco för femtioplussare. På de första discona fanns det främst damer men med åren blev könsfördelningen allt jämnare. Vartefter att ryktet gick och intresset växte har discot flyttat till allt större lokaler. I dagens läge dansar 750-1 100 deltagare månatligen loss på Gamla studenthuset i centrala Helsingfors och alla tycker att det är befriande att kunna dansa och ha roligt utan att någon yngre tycker att man är pinsam.

- Om man tidigare levt ett socialt rikt liv och tyckt om att roa sig, varför skulle man då måsta sluta med det? Bara för att man fyller 50 blir man inte en annan människa.

Lilu Nissinen-Turja är eldsjälen bakom K50-discot.
Lilu Nissinen-Turja är grundaren av Disco K-50. Lilu Nissinen-Turja är eldsjälen bakom K50-discot. Bild: Lilu Nissinen-Turja, Otto Helkama Disco Inc,kvinna,Glad

För att komma in på discot måste man vid dörren uppvisa ID för att bevisa att man verkligen är över femtio. Yngre som hört om den goda stämningen och försökt ta sig in visas hem för att växa till sig lite.

- Det har dock hänt sig att vi släppt in någon enstaka 48-49-åring om personen haft med sig en äldre förmyndare som ser till att ”barnet” uppför sig, skrattar Lilu.

Tillställningar för äldre blir allt vanligare

40 procent av Finlands befolkning är över femtio och tillställningar som riktar sig till en äldre publik har blivit allt populärare. Disco K-50 som Lilu arrangerar är än så länge ett huvudstadsfenomen men hon hoppas att andra ska haka på och funderar lite på att i framtiden utvidga verksamheten.

- Det finns ju fina matställen och teatersalonger men om man som äldre vill gå ut och släppa loss finns det ingenting.

K50-disco på gamla studenthuset.
Femtioplussare släpper loss på Gamla studenthuset. K50-disco på gamla studenthuset. Bild: Lilu Nissinen-Turja, Otto Helkama diskomusik,disko

Medelåldern är 50-70 men Lilu berättar att även äldre besökare hittar dit. Den äldsta är hennes 92-åriga svärmor som glatt dansade på discots 10-årsfest.

Hon påpekar också att man inte behöver dansa utan att det är ett öppet tillfälle att träffa andra i egen ålder. Under årens lopp har det även uppstått annan ljuv musik under discokvällarna.

- Vi har flera par som träffats här. Men jag vill påpeka att det inte är fråga om något singellider utan meningen är att festa, umgås och ha roligt. Bara för att man blivit lite äldre behöver man inte sitta ensam hemma och knyppla i gungstolen.