Hoppa till huvudinnehåll

Mot VM med sju E i bakfickan – ”Jag har bara en karriär och den är nu”

Jessica Rautelin blev student från Gymnasiet Grankulla Samskola.
Jessica Rautelin blev student från Gymnasiet Grankulla samskola. Jessica Rautelin blev student från Gymnasiet Grankulla Samskola. Bild: Yle/Mikael Oivo Jessica Rautelin

JVM-gränsen avklarad? Check. Stabila studentskrivningar? Check. Inträdesförhör till medicinska fakulteten? Check. Mångkampslöftet Jessica Rautelins vår har minst sagt varit hektisk. Nu känns det mycket lättare att satsa på idrotten, säger hon.

Sjukamparen Jessica Rautelin har presterat på alla fronter de senaste månaderna.

På skolbänken blev resultatet Sju E och ett M i studentskrivningarna. På sportplanen en avklarad VM-gräns.

Hur har hon orkat med allting?

– I början handlade det om att hitta rytmen och det var jättetungt, för jag gick också på prepkurs. Men när jag kom i gång så rullade det på, säger den nybakade studenten Rautelin till Yle Sporten.

Som om det inte var nog siktar Rautelin på att studera på medicinska fakulteten i Helsingfors på hösten. Ett till högt uppsatt mål. Inträdesprovet är redan avklarat.

– Det var lättare än jag förväntade mig. Men det betyder inte att det är lättare att komma in. Det var helt annorlunda på studentskrivningarna och det var bra att jag gick på prepkursen för att inse att det är en annan sak, säger Esbo IF-idrottaren.

Esbo IF:s Jessica Rautelin i Helsingfors 2016.
Rautelin siktar på rekordpoäng i VM. Esbo IF:s Jessica Rautelin i Helsingfors 2016. Bild: Yle/Mikael Oivo Jessica Rautelin

Siktar mot nya höjder

Rautelin har hållit många bollar i luften och gjort det med bravur. Hon klarade VM-gränsen i säsongens första mångkamp och kommer att tävla i U20-VM i Polen. I helgen hoppade hon också nytt rekord i längdhopp.

Målet i VM är en rekordnotering, gärna 5 500 poäng. Det nuvarande rekordet lyder 5 324.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

gränsen till juniorVM, check!!! #adidassuomi

A post shared by JESSICA RAUTELIN (@jessicarautelin) on

Hur har du kunnat förbereda dig inför säsongen med skrivningar?

– Jag har försökt mitt bästa, men det här året har det varit kvalitet framom kvantitet. Jag har inte kunnat vara på utomlandsläger eftersom jag läste på inträdesprov och alla skrivningar. Det har varit lite annorlunda.

Har du märkt av någon trötthet?

– Jag märkte nog att jag var trött, jag ska inte ljuga. Men, samtidigt då tävlingssäsongen började fick jag en adrenalinkick, så man kanske glömmer det lite. Jag har kanske inte ännu förstått att jag är klar.

Fortsätter i samma hjulspår?

Med skolan undanskyfflad är det dags att fokusera helhjärtat på idrotten.

– Nu känns det mycket lättare att satsa på idrotten. Jag behöver inte ha skrivningar i bakhuvudet. Jag har en förväntansfull sommar framför mig.

På hösten kan det bli aktuellt med flera bollar i luften igen. Då kanske Rautelin studerar medicin.

Om och när du kommer in på medicinska fakulteten, hur mycket kan du satsa på idrotten?

– Jag tror nog jag kommer att satsa ganska hårt. Jag har bara en karriär och den är nu. Det gäller att hitta rytmen, få flexibilitet och prioritera vissa saker, säger Rautelin.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

kiitti, meille riitti !!!!

A post shared by JESSICA RAUTELIN (@jessicarautelin) on

Läs också

Nyligen publicerat - Sport