Hoppa till huvudinnehåll

Allergin besvärar Eriksson: "Kroppen svarar inte"

Sandra Eriksson.
Allergin sätter stopp för Sandra Eriksson just nu. Sandra Eriksson. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sandra Eriksson

Sandra Eriksson har inlett säsongen svagt. Loppet i Birmingham blev en besvikelse, men hon är inte förvånad. Alla hårda träningspass som jag har gjort de två senaste veckorna har gått jättesegt, säger hon till Yle Sporten.

För drygt två veckor sedan öppnade Sandra Eriksson utomhussäsongen i Ostrava. I ett lopp över 3000 meter gjorde hon ett obligatoriskt skitlopp, som hon uttryckte det själv på Instagram.

På söndagen gjorde hon sin andra start för säsongen. Med tiden 4.17,97 var hon långt från sitt eget rekord på 1500 meter.

– Dålig tid, allt var dåligt. Jättedåligt, säger Eriksson till Yle Sporten.

"Jag är jättebesviken"

Eriksson slutade åtta i Diamond League-loppet i Birmingham.

– Jag är jättebesviken, men det var inte helt oväntat med tanke på utgångsläget. Resan hit gick dåligt. Man vill att det ska vara värt det då man åker hit, men alla lopp är bra erfarenheter. Jag får se det på det viset. Jag gjorde vad jag kunde.


Resan till England strulade ordentligt. Hon var i princip hela lördagen på resande fot. Det är långt ifrån idealiskt som uppladdning inför ett tufft lopp, men Eriksson tror inte att det påverkade utgången.

Däremot pekar hon på allergibesvär som den stora anledningen till de svaga tiderna under upptakten av säsongen. Hon brukar ha problem med gräspollen.

– Jag brukar ha allergiproblem i juni och i år lär det ju vara extremt mycket pollen. Alla hårda träningspass som jag har gjort de två senaste veckorna har gått jättesegt. Direkt jag ska upp nära max händer ingenting. Kroppen svarar inte alls.

"Var ju inte ens trött"

Hinderspecialisten får helt enkelt ingen effekt på löpningen. Hon är ändå inte orolig.

– För några veckor sedan gjorde jag jättebra träningar och jag var ju inte ens trött när jag kom i mål i dag. Det kändes som jag hade varit ute på en vanlig löptur. Det gick inte snabbare i dag.

– Jag är inte orolig över formen, men det spelar ingen roll om kroppen inte svarar.

Jag är inte orolig över formen, men det spelar ingen roll om kroppen inte svarar.― Sandra Eriksson

Hinderpremiären i vågskålen

Efter ett lopp över 1500 meter och ett över 3000 meter har Eriksson tänkt att hon ska inleda sin hindersäsong den 16 juni. Då avgörs Diamond League-galan i Stockholm. På grund av allergibesvären är det ändå inte hundra procent säkert att hon deltar.

– Jag får se hur träningen går. Om det inte börjar fungera på träning, springer jag inte hinder då. Jag tar en dag i taget och ser hur kroppen börjar fungera. Formen är fortfarande bra. Om kroppen börjar svara, tror jag att det kan bli en bra tid trots att det är första hinderloppet för säsongen. En tid vågar jag inte gissa på.

Tack vare att hon bor i Stockholm behöver hon inte stressa med beslutet om hon ska springa.

– Jag kan bestämma mig på tävlingsdagen om jag vill, men ett beslut lär väl tas efter den sista hårda träningen före. Jag vet inte när det blir ännu.