Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslivsgurun Guy Ahonen: Arbetet höll på att ta livet av mig

En ordentlig satsning på att folk mår bra i arbetet skulle få Finland på fötter igen. Det har pensionerade forskningsprofessorn Guy Ahonen räknat ut. Ironiskt nog är han själv ett levande exempel på vad ett stressigt arbetsliv kan föra med sig. Det tuffa jobbet som direktör på Arbetshälsoinstitutet höll på att kosta honom livet.

- Arbetsmängden och takten var helt fruktansvärd, berättar Guy Ahonen om sina direktörsår på Arbetshälsoinstitutet i början av 2010-talet.

Han hade minst fem möten per dag, där han samtidigt förberedde kommande föreläsningar. Han skrev rapporter och budgetar och svarade på ett hundratal e-postmeddelanden per dag. Visst hade Guy Ahonen haft ett späckat schema även som forskningsprofessor på Arbetshälsoinstitutet och i tiotals år på Hanken men ändå kom stressen i ledningsgruppen som en chock.

- Jag var på inget sätt unik, det är säkert vardag för de flesta personer i direktörsposition. Man tänker sig att de får en god lön för sitt jobb och därför ska de inte klaga. Det gör de inte heller, säger Guy Ahonen.

Inte heller Guy Ahonen klagade, även om han är Finlands främsta expert på välbefinnande i arbetet. Han fortsatte arbeta i ett vansinnigt tempo. Men han löpte, cyklade eller simmade varje dag och prutade inte på sin fritid.

- Jag har i trettio år haft principen att inte jobba över fyrtio timmar i veckan och aldrig på kvällarna eller veckosluten. Jag tänkte att den principen räddar mig, säger Ahonen.  

Dramatisk arbetsresa

Guy Ahonen trodde stenhårt på sin princip ända tills han låg på golvet i flygplanet från Hanoi till Köpenhamn i november 2012. Han hade förlorat medvetandet fem gånger och piloten stod i beredskap att nödlanda i Sibirien.

- Jag hade just fått veta att jag fått mitt första barnbarn.

Jag låg på golvet och tänkte:
Var det här priset för den huvudlösa arbetsmängden?

Hans immunförsvar hade gett upp som en följd av stressen i arbetslivet. Läkarna konstaterade att han hade varit mycket nära döden. I undersökningarna på sjukhuset hittades inte ändå mycket, bara några yttre symtom, berättar Ahonen.

- Man kan säga att hela min kropp gav upp. Det är en typisk grej som sätter in när stressen har malt tillräckligt länge. Då går den över från den psykiska sidan till det fysiska.

”Våga satsa – inte spara”

I april gick Guy Ahonen i pension men han fortsätter att forska i finländskt arbetsliv. Det oroar honom att både företag och det offentliga Finland endast tar till negativa åtgärder så som nedskärningar för att klara av ekonomin. I stället borde man våga satsa på arbetsförhållandena, menar han.

I fyrtio år har Ahonen gjort kalkyler på välbefinnande i arbetet och dess ekonomiska aspekter. Han vet vad han talar om.

- Bristfälligt välbefinnande i arbetet kostar årligen långt över tjugo miljarder euro. Det är närmare hälften av statsbudgeten. Ändå har man i det nuvarande regeringsarbetet inte ens nämnt möjligheten, säger Ahonen.

Professor Guy Ahonen anser att Finland snabbt borde ändra kurs.

- Vi har med omfattande forskning visat att satsning på välbefinnande i arbetet ger en stor positiv avkastning. Men för tillfället har man fastnat för ett visst paradigm och bara kör på det här i Finland.

Jag är illa rädd att om Finland fortsätter länge så här så kommer vi att gå ordentligt bakåt.― Guy Ahonen
Guy Ahonen gick i pension i april 2016.
Guy Ahonen vill nu forska i egen takt och vara med sina barnbarn. Guy Ahonen gick i pension i april 2016. Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm professor,professorer

Skamkänslor

Efter incidenten på flygplanet fick Guy Ahonen en personlig sekreterare som avlastning, men det stressiga arbetslivet fortsatte i två år till med femton utrikesresor inprickade under det första året. Det kunde ha fungerat som en väckarklocka på hans arbetsplats att en av direktörerna höll på att dö av arbetsstress.

Så blev det ändå inte, medger Ahonen idag.

- Jag borde ha talat mera öppet om det. Men det kommer vissa skamkänslor och känns lite pinsamt att inte klara av det, så att man är hellre tyst om det, säger Ahonen fundersamt.

- Det är ganska beskrivande för arbetslivet idag att man inte ens på Arbetshälsoinstitutet har tillräckligt med resurser för att folk ska kunna sköta sitt arbete så de hålls friska. Där om någonstans borde man ha det under kontroll men det hade vi inte, medger Ahonen.