Hoppa till huvudinnehåll

Djupdykningen tände landslaget – "Det var jättenyttigt för oss"

Linda Sällstr
Linda Sällström vill se Finland prestera på topp mot Portugal. Linda Sällstr Bild: All Over Press Linda Sällström,sällström,fotboll,Finlands damlandslag i fotboll

I mars gjorde fotbollsdamerna en katastrofal träningsturnering på Cypern. Mot all förmodan blev resultatet bättre stämning i truppen och ökat tempo i kvalet. Vi fick börja om från början och det syntes direkt, säger anfallaren Linda Sällström.

Det var en katastrof som gjorde susen.

Landslagsturneringen på Cypern slutade med tre förluster och ett kryss – alla matcher mot på papper sämre motstånd.

Det blev en behövlig väckarklocka.

Efter det har Finland radat upp två imponerande segrar i EM-kvalet: 7–1 mot Montenegro och 4–1 mot Irland. Nu har landslaget alla chanser att gå kvittera ut en biljett till turneringen i Nederländerna.

– Vi hade en tuff resa till Cypern, men gjorde en bra analys av den. Det var jättenyttigt för oss. Det var hemskt jobbigt för ledare och spelare att inte prestera som vi vill. Vi gjorde några små justeringar och spelarna svarade bra, säger landslagslotsen Andrée Jeglertz till Yle Sporten.

Anfallaren Linda Sällström håller med.

– Jag tror att det var nyttigt för oss. Vi fick vi gå till grunderna och rannsaka oss själva och komma ner på jorden. Vi fick börja om från början och det syntes direkt.

Sista hindret: Portugal

Just nu gäller det att gilla läget för Finlands del. Spanien ser ut att bli svårrubbat, men Finland har kopplat ett hårt grepp om andraplatsen i gruppen.

Finland har tolv poäng efter fem matcher. Grupptrean Portugal har spelat lika många matcher och håvat in sex poäng. Finland har alla chanser att bli en av de bästa grupptvåorna i kvalet och kvittera ut en direktbiljett till EM-slutspelet.

Finland har fortfarande inte mött Portugal och ska göra det två gånger innan kvalet är över. Första mötet är inprickat på tisdag i Helsingfors.

”Gäller att prestera lika bra”

Nu gäller det att plocka fram det bästa man har, menar Jeglertz.

– Jag vill att vi ska göra vår bästa match på tisdag.

– Portugal har tekniskt skickligare spelare än Irland och spelar inte lika aggressivt. Det är en annan typ av match.

Sällström menar att man inte ska vila på lagrarna och vill se ett fokuserat Finland ute på gräset.

– Portugal är ett bra lag och vi har spelat tuffa matcher mot dem. De har duktiga spelare och vi ska inte tro att det räcker med att vi ställer oss på plan, trots att vi gjorde en bra match mot Irland. Det gäller att göra en lika bra insats.