Hoppa till huvudinnehåll

En kattägare ska ha tålamod och pengar

Maria Ahonen
Maria Ahonen. Maria Ahonen Bild: Claudia Rybin/Yle katter

I flera fall har finländska husdjur avlivats på grund av att ägaren inte haft råd med djuret, uppger Veterinärförbundet. I X3M:s serie Har du det som krävs? granskar vi hur mycket tid och pengar som krävs för att ha olika djur.

Maria Ahonens föräldrar har alltid haft katt, själv skaffade hon katt först då hon flyttade från storstaden till landet.

– Jag har alltid älskat katter och mina föräldrar är likadana. De är härliga djur, misstänksamma och själviska och bryr sig inte om något. Jag tittar ofta på mina katter och önskar att jag kunde ha samma attityd som de har, säger hon.

I dag har Maria tre katter som tar upp mycket av både hennes tid och hennes pengar men ger minst lika mycket tillbaka.

Vad är det som krävs? Så här svarar Maria:

Hur mycket pengar lägger du ut på dina katter? Kring 400-500 euro, men det här är nog högre än den genomsnittliga kattägaren använder på sina katter.

Hur mycket tid lägger du ner på din katter? Jag umgås med katterna nästan hela tiden då jag är hemma. Men i praktiken blir det några timmar per dag.

Vilken egenskap är viktigast för en kattägare? Tålamod. Det krävs också att man är renlig och orkar städa tillräckligt ofta eftersom katterna hårar ner lägenheten.

Köp inte katt, adoptera den

Maria förstår inte varför folk köper raskatter för tusentals euro när man istället kan hämta en hemlös katt från ett katthus. Alla hennes tre katter är bondkatter.

– Man ska inte köpa katter, man ska adoptera katter. Katthusen är proppfulla med katter som behöver hem, säger hon.

Tålamod och städiver viktigt

– Det krävs jättemycket tålamod för i synnerhet så här på sommaren härjar katterna hela tiden. När man blir väckt klockan fem på morgonen så kan det kännas lockande att göra pälshattar av katterna istället. Men de är ändå så gulliga och söta att man alltid glömmer hur jobbiga de ibland kan vara, säger hon.

Tre katter smutsar ner hel del och Maria säger att hon städar hela tiden.

– Jag dammsuger två gånger per dag, på morgonen och på kvällen. Så ska deras lådor tömmas och dessutom ska lådorna tvättas en gång i veckan. Jag tror inte att folk förstår hur mycket kattägare egentligen städar, säger hon.

Maria lägger ner en stor del av sin tid på katterna. Också när hon inte är med dem så tar de upp hennes energi. När hon är på jobbet får hon ibland dåligt samvete för att hon inte är hemma, trots att hon vet att katterna klarar sig.

– I tid sätter jag ner flera timmar per dag på katterna. Förutom att städa och fixa mat åt dem så måste man också leka med dem, säger hon.

Maria erkänner ändå att hon kanske är en extrem kattägare som dammsuger flera gånger varje dag och använder det mesta av både sin tid och sina pengar på katterna.

Viktigt att ha en buffert

– Jag lägger ner en massa pengar på mina katter. Det är något man måste tänka på när man skaffar vilket som helst husdjur att det är en jättestor kostnad. Om något händer och man till exempel måste föra djuret till veterinären på veckoslutet så kan det kosta flera hundra euro, säger hon.

Nyligen var Maria tvungen att föra sin katt Hjördis till veterinären en lördag. Det visade sig att katten inte led av något värre men veterinärbesöket kostade ändå 400 euro. En annan gång måste katten röntgas och Maria fick en räkning på 700 euro.

Att ha en buffert är ett måste enligt Maria. Själv har hon en buffert på ungefär tusen euro för oväntade utgifter. I värsta fall kan hon också ringa sin pappa och låna pengar.

– Om man redan har svårt att klara sin ekonomi ska man inte skaffa några djur för det är jättedyrt, säger Maria.

Marias katter är lyxdjur

Maria är medveten om att hon lägger ner extra mycket pengar på sina katter. Hon ger till exempel endast organisk mat åt sina katter. Ibland får de finare mat än hon själv.

– En lördag kväll köpte jag en minimal bit inre filé i köttdisken och kötthandlaren sa att vad bra att du unnar dig själv något gott trots att du är ensam. Jag ides inte säga att jag skulle ge köttbiten åt mina katter, säger hon.

När katten Hjördis fyllde fem år köpte Maria en hummer åt henne från Stockmann.

– Hjördis sniffade på hummern en stund och tyckte att det är äckligt så det slutade med att jag åt den själv.

Kan kattägare prata om annat än katter?

– Jag pratar mycket om mina katter, men jag pratar nog mycket om annat också. Inte är katterna hela mitt liv. Jag har min sambo, mitt jobb och jag dj:ar, så mitt liv går inte ut på katterna, säger Maria.

En annan fördom är att kattägare bara kan posta bilder på sina katter.

– Jag har nästan 10 000 bilder på mina katter på mitt Instagramkonto, så den fördomen stämmer nog.