Hoppa till huvudinnehåll

Fullt upp med att piffa upp Hangöpensionaten för sommargästerna

Mira Haahti som driver pensionatet Tellina i Tellinas lobby.
Mira Haahti drar med dammvippan över glasbordet i lobbyn en sista gång innan gästerna stegar in. Mira Haahti som driver pensionatet Tellina i Tellinas lobby. Bild: Yle/Nicole Hjelt tellina,Hangö

Sommar i Hangö betyder att pensionatsäsongen sätter igång. För att kunna konkurrera med andra logialternativ gäller det att erbjuda precis rätt balans av modernt och traditionellt, säger Mira Haahti som driver pensionaten Tellina och Thalatta.

Hon och hennes man Christian Haahti är de fjärde i generationsledet att ta över de gamla villorna. De har haft fullt upp med renovering under det senaste året, men nu tar de paus under semestermånaderna.

Bild utifrån av Tellinas vägg och några fönster.
Ursprungligen var Tellina vit och det kunde den kanske bli igen, tycker Haahti. Bild utifrån av Tellinas vägg och några fönster. Bild: Yle/Nicole Hjelt fönster,trävilla

- Det kommer säkert att ta oss ungefär trettio år att få allt så som vi vill ha det. Vi vill bevara det gamla och historiska men även modernisera och fräscha upp, berättar Haahti.

Kärlek till återanvändning

Toaletterna och duscharna har fått sig ett ansiktslyft och de får gärna vara moderna menar hon. Däremot är det väldigt viktigt att så mycket som möjligt av det ursprungliga i husen tas till vara.

- Vi vill bevara och återanvända, jag älskar återanvändning, berättar hon.

Toalett i byggnaden utanför huvudbyggnaden.
Fräscha toaletter väntar på besök. Toalett i byggnaden utanför huvudbyggnaden. Bild: Yle/Nicole Hjelt toaletter,Tellina,Hangö

Förutom toaletterna har paret Haahti valt att köpa in nya sängar.

- Det finns vissa saker som är bättre då de är nya, och sängar hör till dem. Det är viktigt att gästerna sover så gott som möjligt när de är här, förklarar Mira Haahti.

I villa Tellina har de också passat på att ta fram det ursprungliga trägolvet, men det har inte varit alldeles lätt.

- Vi har fått gräva oss igenom åtta lager av plastmattor, berättar Haahti.

Rum på pensionat Tellina.
Förutom sängarna har Haahti velat bevara allt det gamla och traditionella i rummen. Rum på pensionat Tellina. Bild: Yle/Nicole Hjelt sovrum,fönster,Hangö

Överlag är det en stor utmaning att renovera ett så gammalt hus som Tellina säger hon.

- Det är dyrt och kräver en massa expertis att reparera ett hus från 1800-talet. Det är svårt att få pengarna att räcka till. Min man borde ha gift sig rikt, säger hon och skrattar.

Konstverk på väggen i Tellina.
Gammalt och nytt ska det vara tycker Haahti. Konstverk på väggen i Tellina. Bild: Yle/Nicole Hjelt konst,mira haahti

De har själva jobbat dygnet runt med renoveringsarbetet och anlitat hjälp där det behövts.

- Vi flyttade nyligen in i Tellina för att göra det enkelt för oss, berättar Haahti.

Utsikt mot havet från fönster på Tellina i Hangö.
Fönstren har hört till den stora utmaningen i renoveringsarbetet menar Mira Haahti. Utsikt mot havet från fönster på Tellina i Hangö. Bild: Yle/Nicole Hjelt fönster,tellina,Hangö

Selänne drömgästen

Haahti säger att det är viktigt att ta till vara de vackra gamla villorna i Hangö för att locka gäster.

- Jag tror att det är en förändring på gång och många uppskattar det traditionella. Vi måste passa på och bevara det gamla och locka med det som är unikt för Hangö, säger hon.

Pensionat Tellinas bakgård med utsikt över havet.
Havet är det som kanske lockar främst i Finlands sydligaste stad. Pensionat Tellinas bakgård med utsikt över havet. Bild: Yle/Nicole Hjelt utsiktsplatser,Hangö,tellina

En del nymodigheter vurmar hon ändå för. Haahti drömmer om att bygga ett litet lyxhus med havsutsikt där den gamla träkojan finns på gården.

- Den byggnaden är i så dåligt skick att det skulle kosta alldeles för mycket att renovera den, och den har inte samma historiska värde som Tellina och Thalatta berättar hon.

Haahti säger att hon har planer på att locka celebra gäster om det nya bygget blir verklighet.

- Det är inte alls sagt att vi får bygglov, men om vi får det ser jag framför mig något lyxigt med rena linjer där Teemu Selänne skulle bo på sin semester, honom vill jag ha hit, säger hon om den världsberömda ishockeystjärnan.

Byggnad utanför Tellina i dåligt skick.
Den här byggnaden är i för dåligt skick för att man ska kunna rädda den. Byggnad utanför Tellina i dåligt skick. Bild: Yle/Nicole Hjelt Hangö,tellina

Om pengar finns i framtiden tror Haahti också att det kunde finnas en marknad i Hangö för pensionaten att ha öppet året runt.

- Kanske vår lyxinkvartering för Selänne kan betala för att ha öppet året om, säger hon skämtsamt.